Denuncien "tracte vexatori" i situacions "molt greus" en una residència de Platja d'Aro
- TEMA:
- Residències gent gran
Algunes treballadores, diverses famílies de residents i CCOO han denunciat vexacions i males pràctiques en l'atenció a les persones que viuen al geriàtric Bellamar de Platja d'Aro.
La situació ha arribat al punt que el sindicat ha decidit denunciar els fets davant els Mossos d'Esquadra i Inspecció de Treball.
"Les males condicions laborals que pateixen les treballadores d'aquest centre fan possible que es produeixin situacions molt greus, a causa de la situació de fragilitat, vulnerabilitat i indefensió en què es troben les persones grans."
Aquest dimarts al matí, una vintena de persones s'ha reunit en una protesta davant del geriàtric. Durant la mobilització, que ha recorregut diversos carrers fins a l'Ajuntament, han denunciat el tracte "molt dolent i degradant" que diuen que reben per part de la direcció.
Entre els assistents a la concentració hi havia alguns familiars d'exresidents, com la Roser Nieto, que a l'estiu va decidir treure la seva mare del centre.
"Van tenir la meva mare una setmana sense llum a l'habitació. Tenint en compte que és diabètica, té 95 anys i necessita unes cures durant la nit, no sé com li van practicar sense llum."
El Departament de Drets Socials té un expedient obert i ja ha fet dues inspeccions al centre, però no vol donar detalls dels resultats fins que tingui els informes finals.
Denuncien un tracte "degradant"
"El servei va començar a empitjorar quan, l'any 2020, la família que regentava la residència es va jubilar i la va vendre a un fons d'inversió rus", explica Marisol Lora, una auxiliar de geriatria que ha treballat vuit anys al centre i a qui van acomiadar la setmana passada.
Lora assegura que s'ha arribat a una situació límit. "Les instal·lacions estan brutes, han passat a comprar menjar congelat i racionar-lo i s'ha eliminat el torn de reforç", apunta.
"Per exemple, quan el cuiner té festa passen a cuinar les auxiliars, que alhora són les que han de cuidar els residents. Aquestes situacions compliquen de manera greu poder atendre la gent gran."
L'extreballadora explica que les hores del metge s'han reduït de 7,5 a 4,5 i que la directora no permet avisar els familiars quan algun ancià cau a terra o quan hi ha urgències hospitalàries.
A més, les treballadores denunciants també asseguren que les retallades de plantilla impedeixen atendre com cal els 25 residents. "És impossible que en dues hores, de 7 a 9 del matí, puguem aixecar els residents, dutxar-los, hidratar-los, afaitar-los...", explica Angie Neira, gerocultora de la Residència Bellamar.
La direcció ho nega tot
Des de la residència, en canvi, neguen totes les acusacions, asseguren que "les tres darreres inspeccions han determinat que el centre compleix la ràtio marcada per la Generalitat" i atribueix les denúncies a una venjança de la treballadora acomiadada.
La direcció del geriàtric explica que van acomiadar-la "després de saber, per denúncies d'altres empleades, que no estava donant la medicació que tocava als ancians".
Segons el centre, l'extreballadora, abans de ser acomiadada, havia sol·licitat reduccions de jornada, estava contínuament de baixa i, quan va tornar, va ser quan la direcció va saber, segons ella mateixa els hauria confessat, que feia temps que, a vegades, no donava els medicaments prescrits a la gent gran. A més, "també va assegurar que les seves companyes tampoc no ho feien".
Inicialment, se li va obrir un expedient disciplinari i, segons l'advocat del geriàtric, Héctor Duran, "la treballadora va al·legar que aquesta pràctica era habitual, cosa que la resta d'auxiliars van negar rotundament haver fet, per escrit".
- ARXIVAT A:
- Residències gent gran