Els Mossos investiguen un canal d'Instagram per assetjar menors de Sant Cugat fent difamacions
- TEMA:
- Xarxes socials
Tot va començar aquest cap de setmana. Missatges curts a través de stories d'Instagram on es difonien algunes xafarderies i moltes mentides sobre nois i noies de diversos instituts de Sant Cugat, on qui més qui menys es coneix. Missatges com aquests:
Missatges que corren com la pólvora, i que també van acabar en mans d'un grup de pares i mares, que ha decidit no quedar-se de braços plegats. És el cas de Jofre Llombart, periodista i col·laborador d''El matí de Catalunya Ràdio', que és qui ha interposat la primera denúncia davant dels Mossos.
Llombart ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que també han informat del que està passant a l'institut on van alguns dels afectats i a Instagram, que ja ha tancat un dels comptes des d'on s'escampaven tots aquests rumors. Subratlla que l'objectiu principal és que tot això pari:
"No volem la persecució policial de ningú, sinó que deixin d'assetjar adolescents que tenen una afectació psicològica quan veuen el seu nom reflectit a les xarxes."
I és que cal tenir en compte que moltes vegades apareixen els noms i els cognoms dels menors que són víctimes de les difamacions. En qualsevol cas, les famílies afectades tenen clar que tot plegat va més enllà d'una broma de mal gust.
El periodista n'ha parlat també al programa "Tot es mou".
La valentia de l'anonimat
Els missatges publicats sobre els menors en forma de stories a Instagram són completament anònims perquè s'han penjat a través d'una aplicació que oculta la identitat de les persones que els escriuen.
Tan bon punt es va denunciar el compte des d'on s'escampaven les xafarderies, Instagram el va tancar. Immediatament, però, en van aparèixer de nous, que han continuat llançant el mateix tipus de missatges.
Què fer davant d'aquests casos?
En cas de rebre o ser víctima de missatges d'aquesta mena, els Mossos recomanen bloquejar l'usuari que envia el contingut i avisar del que està passant a pares, mares o tutors. També animen els afectats a denunciar els fets.
Per poder actuar en línia amb el que recomana la policia, però, primer cal que hi hagi una relació de confiança entre pares i fills. En aquest sentit, Marc Masip, director de Desconnecta i psicòleg expert en addiccions a noves tecnologies, subratlla la importància de fomentar i cuidar aquests canals de confiança per detectar aquest tipus d'assetjaments a menors:
"És important forjar una relació de confiança amb els fills perquè quan passin coses com aquesta ens ho puguin dir. Això no és tan habitual com voldríem."
El més habitual, explica Masip, és que els alumnes afectats ho acabin explicant a algun professor o germans o amics més grans.
Denúncia ampliable
Els Mossos investiguen els fets com un cas de descobriment i revelació de secrets. La denúncia, com dèiem, és ampliable a més menors que hagin estat mencionats en aquests comptes d'Instagram.
- ARXIVAT A:
- Xarxes socials Assetjament escolar Mossos d'Esquadra