La Llar Sant Josep, la residència per a gent gran de Lleida que ha rebut la querella (CCMA)

Denuncien una residència de Lleida per 6 homicidis imprudents pel coronavirus

És la primera querella criminal que les families presenten contra un centre de Lleida per no prendre les mesures suficients contra el contagi
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Les residències de gent gran han estat en el punt de mira en plena pandèmia. A Lleida, un grup de famílies han presentat una querella criminal, la primera a les Terres de Ponent, per la mort de sis residents per la Covid-19. Les famílies acusen la Llar de Sant Josep de 6 homicidis per imprudència i denuncien que no es van prendre les mesures de seguretat i prevenció contra els contagis.

La querella va dirigida al centre i a la responsable de la residència Sant Josep de Lleida, on han mort 36 dels 93 usuaris pel coronavirus. Això suposa més del 30% dels residents.

Segons Xavier Prats, l'advocat que representa les famílies en el cas, el centre no va adoptar mesures de prevenció i seguretat, i treballadors i residents estaven desprotegits. Diu que hi va haver deficiències, per exemple, en l'aïllament dels usuaris, i mancances en l'ús de mascaretes o guants per prevenir els contagis.

"Les morts s'han precipitat per una falta de mitjans i de mesures, al nostre parer, directament imputables a la direcció del centre Sant Josep. No és normal que no hi hagués EPIs, ni per als treballadors ni per als mateixos padrins. No és normal que no s'hagin visitat per metges, que no hi hagués un equip mèdic present a la residència."

Denuncien també que no es va informar correctament els familiars i que l'actuació de la responsable no va ser la correcta. Per això, volen que s'investigui judicialment la residència.

Un dels jardins de la Llar Sant Josep de Lleida, on han mort 36 del 93 residents per la Covid-19

Acusen el centre de sis delictes d'homicidi imprudent, i d'un delicte continuat d'omissió del deure de socors, contra la integritat moral i contra els drets dels treballadors. Si el cas arriba a judici i hi hagués sentència condemnatòria, hi podrien haver penes tant econòmiques com de presó.

De moment, aquesta és la primera residència que els familiars han portat al jutjat, però l'advocat no descarta que se n'hi sumin més.

 

Investigació a fons

Administració, empreses i usuaris demanen que s'investigui a fons la greu afectació que el coronavirus ha tingut a les residències de gent gran catalanes per millorar-ne el funcionament futur.

De fet, en un debat aquest dijous al "Catalunya nit" de Catalunya Ràdio, la Coordinadora Residències 5+1, que representa usuaris i famílies, explicava que ja han denunciat una trentena de residències davant la Fiscalia. La seva portaveu, María José Carcelén, en va explicar les raons.

"La Fiscalia haurà d'investigar molts problemes. Primer, els treballadors no van tenir EPIs, no es van fer tests, no es va poder fer un bon aïllament, -tot i que nosaltres els 23 de març l'hi dèiem al govern-, a més a més, durant setmanes, la gent gran no va poder anar a l'hospital."

Per la seva banda, Laura Pelay, secretària general de Salut, defensa que el tractament dels pacients l'ha decidit sempre el personal mèdic sota criteris clínics:

"Pel que fa a aquestes acusacions, qualsevol pacient d'aquest país, estigui en una residència o no, la decisió de derivar-lo a l'hospital depèn, únicament i exclusivament, del professional mèdic al càrrec d'aquest pacient."

Les empreses del sector estan d'acord a investigar tot l'episodi, però destaquen el gran esforç que ha fet el seu personal. Cinta Pascual, presidenta d'ACRA, Associació Catalana de Recursos Assistencials, va recordar que és el conjunt de la societat el que ha comès errors i s'ha de reconèixer.

"Jo crec que hem d'analitzar tot el que ha passat per poder millorar el sistema. Crec que no podem enganyar a ningú. Quan diem que els professionals no estaven preparats a les residències, que em perdonin, però ningú estava preparat."

Hi ha hagut prop de 14.000 usuaris de residències que han donat positiu pel virus, un de cada quatre residents, i gairebé 4.000 morts, segons les últimes dades de Salut.


 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma Judicial
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut