El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una compareixença a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat (Europa Press / Lorena Sopeña)
Pere Aragonès compareix al Palau de la Generalitat (Europa Press / Lorena Sopeña)

Derogar el delicte de sedició, de "pas indispensable" a mesura "a la mida dels sediciosos"

La derogació del delicte de sedició ha generat ràpidament reaccions des de tots els àmbits polítics

Actualitzat

L'anunci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de derogar el delicte de sedició ha generat ràpidament reaccions des de tots els àmbits polítics.

Des d'Esquerra Republicana, es valora el gest de Sánchez com un pas necessari per abordar la desjudicialització del conflicte català. L'oposició al govern espanyol, amb PP i Ciutadans al capdavant, ho veuen com una cessió al sobiranisme.


Aragonès: "És un pas indispensable"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat la derogació del delicte de sedició com "un pas indispensable en la desjudicialització". Quan encara no havia acabat l'entrevista amb el president del govern espanyol, Aragonès s'ha compromès a continuar "treballant per acabar completament amb la repressió i poder votar en un referèndum" que serveixi per "resoldre el conflicte polític" entre Catalunya i l'Estat. 


Aragonès compareixerà aquest divendres al matí a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat per valorar l'anunci de Sánchez.


Puigdemont: "El delicte no es deroga: se li canvia el nom"

Més escèptic ha estat l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. En un fil de tuits, Puigdemont defensa que "caldrà llegir molt bé la lletra menuda i la lletra gran" de la modificació perquè, segons remarca, "el delicte no es deroga: se li canvia el nom i s'anuncia una rebaixa de penes".

"Si et condemnen a presó per organitzar i convocar un referèndum d'independència, tant se val si són 15 anys o en són cinc", assegura l'expresident, que afegeix que no sap "veure on és el guany polític de tot plegat".


Illa: "Aquest és el camí"

També ha reaccionat ràpidament el cap de l'oposició a Catalunya, el socialista Salvador Illa, que ha celebrat l'anunci de Sánchez en un tuit en català i en castellà en què ha escrit: "Mirar endavant. Aquest és el camí". 

 

Cuca Gamarra: "Un Codi Penal a la mida dels sediciosos"

La secretària general del PP i portaveu parlamentària, Cuca Gamarra, creu que la reforma del delicte de sedició suposa un "alt preu per als espanyols". "Sánchez paga puntualment als seus socis les hipoteques que li permeten continuar a la Moncloa", assegura Gamarra, que pronostica que, amb l'objectiu de tirar endavant els pressupostos, Espanya tindrà "un Codi Penal a la mida dels sediciosos".

Encara ha estat més dura la que va ser portaveu del PP al Congrés dels Diputats i cap de llista per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, que s'ha preguntat irònicament si la reforma del delicte de sedició "deixa marge per processar" el president de l'executiu espanyol.

 

Asens: "Guanya la democràcia"

El president del grup d'Unides Podem al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, ha defensat que, amb aquesta derogació, "guanya el dret a protesta, els col·lectius socials i la desjudicialització del conflicte territorial".

"Guanya la democràcia", ha conclòs Asens, que celebra que Sánchez compleixi la paraula "d'homologar el nostre Codi Penal a Europa". El polític dels Comuns ha emplaçat la resta de forces parlamentàries a donar suport a la derogació.

 

Díaz: "És bo per a Espanya i per a Catalunya"

La vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha celebrat que el "govern compleix el que diu", en referència a la derogació de la sedició.

Díaz, que ha agraït la tasca de Jaume Asens, creu que és un canvi que "és bo per a Espanya i per a Catalunya".


Arrimadas: "Sánchez desballesta el Codi Penal"

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha acusat el president del govern espanyol de "desballestar el Codi Penal" i de fer-ho "en contra del Suprem, del consens constitucional i de la dignitat de la nostra democràcia".

Arrimadas creu que l'anunci de Sánchez és "una cessió arbitrària al separatisme només per continuar a La Moncloa".

 

Junqueras: "Seguirem treballant la via de la negociació política"

El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, condemnat per sedició en el judici del procés, ha qualificat de "positiu" que s'avanci en la desjudicialització, perquè "aporta justícia allà on hi ha injustícia".

Junqueras s'ha compromès a seguir "treballant per la via de la negociació política per assolir l'amnistia i l'autodeterminació".


Des del govern català, el conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha destacat que és "un pas que no hauria estat possible sense la negociació", mentre que el responsable d'Interior, Joan Ignasi Elena, considera que "era un requisit democràtic imprescindible".

 

Garriga: "No hi ha traïdor més gran que Sánchez"

El cap de files de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, ha qualificat Pedro Sánchez com el "traïdor més gran" i ha assegurat que "la història el jutjarà per això".

 

 

ARXIVAT A:
SedicióProcés catalàPedro SánchezPere Aragonès
Anar al contingut