Desallotjaments violents de les protestes propalestines a les universitats dels EUA
Hi ha 1.300 detinguts en les diferents universitats desallotjades, entre les quals la de Colúmbia i la de Wisconsin, mentre a UCLA ha començat l'operatiu policial per fer fora els estudiants
Augmenta la tensió als campus dels Estats Units entre la policia i els manifestants propalestins, acampats en una cinquantena d'universitats per tot el país. Cada cop se sumen més desallotjaments i ja hi ha prop de 1.300 detinguts.
Després de desmantellar els campaments de la Universitat de Colúmbia (Nova York) i el de la Universitat de Wisconsin, la policia ha irromput a la Universitat de Califòrnia, a Los Angeles, on hi ha un miler de manifestants.
Centenars d'agents antiavalots s'han dirigit fins a una de les places centrals per desmantellar l'acampada.
Prèviament, hi havia hagut hores de calma tensa, però prop de les quatre de la matinada, hora local, ha començat el desallotjament.
La policia ha començat a desmuntar barricades i a detenir manifestants. Durant els enfrontaments s'han sentit desenes de detonacions, probablement projectils de dispersió de la policia.
Hi ha desenes de detinguts, segons mitjans locals, en un dispositiu policial que es pot allargar encara durant hores.
Feia hores que hi havia un ampli desplegament policial, amb centenars d'efectius al campus, després que dimecres al matí es produïssin xocs violents entre els universitaris propalestins i manifestants a favor d'Israel.
La policia havia intentat entrar al campament diverses vegades, sense èxit, fins que l'operatiu ha començat amb el llançament d'unes bengales sobre els acampats que han provocat fortes explosions.
Les últimes hores ja havien estat marcades per enfrontaments entre policia i manifestants.
Els estudiants han rebut diverses vegades l'avís de desallotjar el campus sota l'amenaça de suspensió o expulsió si no ho fan. Enmig d'aquesta mobilització, les classes s'han passat a format telemàtic.
Denuncien violència policial a la Universitat Colúmbia
Tot plegat arriba després que aquest dimarts a la nit fos desallotjada la Universitat Colúmbia, a Nova York, epicentre de les manifestacions propalestines i emblema de l'activisme estudiantil, per les protestes que hi va haver contra la guerra del Vietnam l'any 1968.
El desallotjament de l'edifici Hamilton Hall i també el campament que hi havia des de feia dues setmanes va comportar més de 300 detencions.
La universitat ha informat que aquests estudiants seran expulsats de la institució. Dos dels portaveus dels manifestants han condemnat el que consideren violència policial.
"La resposta surrealista de la universitat a l'ocupació no violenta d'un edifici ha tornat el campus en una zona de guerra. La universitat ha cridat la policia perquè ataqui el campus amb policia militaritzada"
Així ho ha expressat Cameron Jones, en una denúncia a què s'ha sumat la també estudiant Sueda Polat:
"Els nostres estudiants s'han mantingut exemplars i ferms davant de la violència policial, davant de la brutalitat i davant de les negociacions amb mala fe de la universitat"
Desallotjaments en sèrie per tot el país
Els desallotjaments i l'actuació policial s'han intensificat arreu del país després que les protestes s'hagin estès pels Estats Units en les darreres setmanes per denunciar el suport del govern de Joe Biden a Israel i la complicitat dels centres educatius.
La matinada passada s'ha desallotjat també el campament propalestí instal·lat a la Universitat de Wisconsin, al nord del país, una operació que ha deixat 34 detinguts i imatges d'enfrontaments entre la policia i els manifestants.
A New Hampshire, al Dartmouth College, també hi ha hagut xocs amb la policia després que diverses persones intentessin muntar un campament. Segons mitjans locals, hi ha gairebé un centenar de detinguts.
A la Universitat de Texas, a Dallas, hi ha hagut uns fets similars, amb almenys 17 detinguts després que els manifestants intentessin instal·lar-se en tendes al campus.
Incidents semblants s'han replicat en les últimes hores a la Universitat de Buffalo, que pertany a la universitat pública de Nova York (CUNY), i a un altre centre privat de la mateixa ciutat, la Universitat de Fordham.
A la franja de Gaza s'han fet ressò de les protestes, amb missatges a les tendes del camp de refugiats de Rafah agraint la mobilització als estudiants americans.
Displaced people in Rafah write on their tents words of thanks to American university students who organized demonstrations to demand an end to the genocidal war in the Gaza Strip. pic.twitter.com/1VTyISf6Tu
Hafez Badawi🇵🇸 (@EngHafez89) April 27, 2024
- ARXIVAT A:
- Guerra a GazaIsraelPalestinaEstats Units