Una imatge de les inundacions a Nova Kakhovka
Una imatge de les inundacions a Nova Kakhovka (Reuters/Vladyslav Smilianets)

Desastre humanitari, ecològic i econòmic: devastació a Ucraïna per la destrucció de la presa

Desenes de milers de persones s'han quedat sense aigua potable i milers d'animals han mort

Redacció/AgènciesActualitzat

Les inundacions per la destrucció de la presa Kakhovka, a Ucraïna, ja afecten una trentena de poblacions mentre l'aigua no para de pujar i segueixen les evacuacions. Desenes de milers de persones també s'han quedat sense aigua potable i la destrucció de l'embassament és un altre cop dur per a la malmesa agricultura ucraïnesa.

La destrucció de la presa ja ha negat 10.000 hectàrees. El president del país, Volodímir Zelenski ho ha qualificat de "desastre i ecocidi", i ha dit que l'acció és una bomba ambiental de destrucció massiva: un desastre humanitari, ecològic i econòmic.
 

Sense llum ni aigua potable

Almenys 42.000 persones estan sent evacuades. Voluntaris i personal d'emergències ajuden en les tasques de salvament. Al voltant de 20.000 abonats s'han quedat sense llum dins del territori controlat per Kíiv, ja que més de 120 subestacions elèctriques han quedat inundades.

Una dona evacuada a Kherson (Reuters/Vladyslav Smilianets)

Les depuradores i el sistema de canalització i distribució de l'aigua corrent també han quedat negats. Centenars de milers de persones, segons el govern ucraïnès, s'han quedat sense accés normal a l'aigua potable.
 

Milers d'animals morts

Dins del Parc Nacional de Kherson, ocupat per Rússia, milers d'animals han mort a conseqüència de la riuada, que ha provocat el desbordament de la presa. A la zona, d'unes 80.000 hectàrees, hi vivien exemplars de més de 70 espècies.

També han mort els animals del zoo de Nova Kakhovka i milers de peixos que vivien dins l'embassament.

Un rastre de peixos morts a la presa buidada (Reuters/Sergiy Chalyi)

L'oficina presidencial ucraïnesa atribueix la mortaldat de peixos al vessament d'oli de motor emmagatzemat a la sala de màquines de la central hidroelèctrica. Denuncien que s'haurien abocat al riu i al mar Negre almenys 150 tones d'oli hidràulic.

Milions d'euros en pèrdues

El Ministeri d'Economia ucraïnès estima que construir una nova central hidroelèctrica pot costar més de 930 milions d'euros. Calculen que els danys causats per la pèrdua de recursos hídrics almenys són de 50 milions més, especialment per al sector agrícola.

Reconstruir la presa serà una feina de molts anys. Per tant, el risc és que aquestes planícies s'assequin, recuperin l'aspecte de fa mig segle i obliguin a marxar els que hi vivien i encara no havien emigrat per la guerra.

La regió que quedarà afectada per la sequera representava el 4% de la producció agrícola d'Ucraïna abans de la invasió. Pot semblar poc, però se suma a les zones de conreu que ja s'han perdut per la guerra i que, en part, expliquen l'alça del preu global dels aliments.

Martin Griffiths, responsable d'Ajudes de l'ONU, ha declarat:

"Tindrà conseqüències greus i de gran abast per a milers de persones al sud d'Ucraïna, a banda i banda de la primera línia de foc. Es perden habitatges, aliments, aigua potable i les mínimes condicions de vida."

 

Més de 500.000 hectàrees sense reg

On dilluns es veia l'entramat del poble de Krinki, ara només s'intueixen les teulades de les cases. Els camps conreats han quedat totalment negats d'aigua, una catàstrofe per al sector agrícola ucraïnès.

El ministeri calcula que 584.000 hectàrees de conreus, l'equivalent a tota la província de Girona, quedaran sense reg. En bona part perquè depenien d'aquesta extensa xarxa de canals que sortien de l'enorme embassament de Nova Kakhovka, que s'està buidant.

A la província de Kherson, s'han perdut el 94% dels sistemes de regadiu, i a la de Zaporíjia, el 74%.

Acusacions creuades

Ucraïna manté que Rússia ha volgut destruir la central hidroelèctrica per impedir una contraofensiva de Kíiv per arribar a la península de Crimea, sota domini rus.

Rússia i Ucraïna es culpen mútuament d'estar al darrere de la catàstrofe. En el que sí que estan d'acord és a qualificar la gravetat de la destrossa.

El president rus, Vladímir Putin, ho ha qualificat d'acte "bàrbar", "crim de guerra" i "terrorisme", i afirma que ha provocat "una gran catàstrofe ecològica i humanitària" a Kherson. El governador interí imposat per Rússia a la zona, Vladímir Saldo, però, ha admès:

"Des del punt de vista militar, la situació operativa i tàctica s'ha tornat més favorable a les forces russes", ja que ara l'embassament no és transitable."

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaVladímir PutinVolodímir Zelenski
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut