Una dona fa la migdiada a una hamaca
Una dona fa la migdiada (EFE)

Descansar durant les vacances no és tan fàcil: consells i mites

Aconseguir uns bons hàbits de descans no és tan simple com sembla

RedaccióActualitzat

Desconnectar de la rutina, descansar i recuperar energia durant les vacances sembla una tasca senzilla, però potser no ho és tant.

Fer realment el que un desitja i quan desitja és l'única premissa per aconseguir descansar i recuperar energies? Durant l'època de vacances s'intenta dormir les vuit hores que es recomana, però aquest fet no garanteix el descans físic i mental.

Queda clar que durant les vacances els nostres ritmes i horaris generals canvien, però fent uns petits canvis en la nostra vida podem garantir aquest descans.

Utilitzar el mòbil abans de dormir altera el rellotge biològic

Mirar el mòbil o la tablet abans de dormir empitjora la nostra qualitat de descans, a més el moment d'adormir-se arriba més tard. Estar pendent del mòbil abans de dormir provoca un trastorn al nostre "rellotge biològic", que va molt lligat a l'horari solar.

Les pantalles LCD, la dels smartphones i tablets, provoquen uns espectres de llum similars a la llum natural. Per aquest motiu una petita exposició a aquest tipus de llum pot arribar a enganyar el nostre cos i que acabi comportant-se com si fos de dia.

Un estudi de l'OCDE assegura que els espanyols passem una mitjana de 167 minuts diaris entre setmana i 215 minuts el cap de setmana amb un dispositiu mòbil, encara que aquesta xifra varia amb l'edat. A més, i en contra de les indicacions dels experts, la majoria de les persones fan un ús més gran dels dispositius mòbils cap al vespre.

Intenta ficar-te al llit sempre a la mateixa hora

No tenir un horari establert empitjora la qualitat del descans. El cos humà té uns cicles que es repeteixen cada 24 hores. A les nits el cos tendeix a segregar més melatonina, l'hormona de la son. No respectar aquest horari empitjora la qualitat del son, ja que s'alteren els cicles del cos. A més, no dormir les mateixes hores cada dia també provoca una disminució de la qualitat del son.

Moderar el consum d'alcohol

Ingerir alcohol abans d'anar a dormir té un doble efecte, com s'explica a l'estudi fet per Neuropsychopharmacology. En un primer moment sí que facilita l'inici del son, però no s'aconsegueix un son completament reparador, ja que la ingesta d'aquestes begudes pot provocar que ens despertem amb més facilitat a mitjanit. S'ha fet un estudi per demostrar els efectes de l'alcohol abans d'anar a dormir.

Timothy Roehrs, expert en l'àmbit del descans i el son, ha recomanat que els homes no beguin més de dues copes i les dones una, ja que absorbeixen més i més ràpid l'alcohol.

Practicar esport no sempre és positiu

Ningú s'atreviria a dir que practicar esport és dolent per a la nostra salut, però tot depèn de l'hora que ho facis. Mark Muehlbach, director de l'Institut del Son Clayton a St. Louis, Missouri, afirma que exercitar el nostre cos una hora abans d'anar a dormir fa que la freqüència cardíaca sigui més elevada, que augmenti la temperatura corporal i que s'alliberi adrenalina, que endarrereix l'arribada de la son. Es recomana fer uns exercicis de relaxació i meditació, però no un entrenament molt intens.

Fer el gran àpat abans de dormir no ens ajudarà

Acabar de sopar i ficar-se al llit és el pitjor que pots fer per al teu descans. Sempre s'ha de fer el darrer àpat unes dues hores abans de dormir, perquè la digestió ja hagi acabat en el moment de tancar els ulls. Una altra de les recomanacions en aquest àmbit és que s'ha de menjar aliments lleugers, com ara els carbohidrats complexos, que els podem trobar a les fruites, verdures sense midó o pa integral.

El que no s'hauria de consumir mai durant les darreres hores del dia són les begudes amb cafeïna, la xocolata o els aliments rics amb carbohidrats simples com la pasta o l'arròs.

Dormir molt no és bo

Tots els excessos són dolents i dormir massa no és una excepció. Un dels efectes més sorprenents de dormir més de les 8 hores recomanades és que ens pot causar malalties cardíaques. Encara que són les dones les que pateixen més problemes per dormir, són els homes els que tenen més malalties cardíaques.

 

La conciliació entre la vida laboral i la personal és un dels grans reptes de la societat actual. Des del govern volen que l'horari espanyol s'equipari a l'horari laboral europeu. Amb aquest canvi volen que la jornada laboral acabi com a molt tard a les 18h, però el gran problema són els costums espanyols, utilitzar els espais de serveis (bars, cinema, etc) fins ben entrada la nit.

 

Encara que semblen uns consells molt simples, fàcils de seguir i complir durant les vacances, mantenir una rutina és un objectiu molt complicat. Però la part positiva és que durant aquests dies de l'any ens hem d'oblidar de la feina, que és una de les grans causes del mal descans.

Anar al contingut