Il·lustració de com podria ser fa 4.000 anys el santuari dels Països Baixos (Reuters)
Il·lustració de com podria ser el santuari trobat a Tiel, a 70 quilòmetres a l'est de Rotterdam (Reuters)

Descobert un santuari de 4.000 anys d'antiguitat als Països Baixos, similar a Stonehenge

Es creu que era un lloc de culte important, i igual que el seu homòleg britànic hauria estat construït per alinear-se amb el Sol durant els solsticis

RedaccióActualitzat

El monument megalític Stonehenge d'Anglaterra podria tenir a partir d'ara un possible germà a prop de Rotterdam. Tot i que d'aspecte ben diferent, el gran santuari descobert té 4.000 anys d'antiguitat i està situat a Tiel, als Països Baixos

El jaciment comparteix característiques molt similars al monument megalític del sud d'Anglaterra. Igual que el famós cercle de pedres, aquest santuari va ser construït per alinear-se amb el Sol als solsticis. En aquest cas, la població de Tiel feia servir el monticle més gran, que feia uns 20 metres, com a calendari solar. 

La troballa d'aquest gran santuari prehistòric, del qual han trobat milers de peces que han permès fer la reconstrucció, han donat més pistes sobre com eren les pràctiques religioses i funeràries, així com les connexions comercials a llarga distància dels habitants d'Europa central fa milers d'anys. Les llargues fileres de pals als camins, a més, haurien pogut servir també per a les processons.

En els llocs on el Sol brillava directament a través d'unes obertures, els arqueòlegs han trobat ofrenes i sacrificis, com esquelets d'animals, cranis humans i objectes valuosos com una punta de llança de bronze. També s'han trobat séquies i túmuls funeraris.

S'han trobat ofrenes, cranis humans i una punta de llança de bronze, entre d'altres
S'han trobat ofrenes, cranis humans i una punta de llança de bronze, entre d'altres (Reuters)

Aquesta troballa fa pensar que era un lloc de culte important, on la gent feia un seguiment dels dies especials de l'any, celebrava rituals i enterrava els seus morts.

Aquest santuari tenia una mida d'uns tres camps de futbol i estaria construït amb pedra i fusta. Els arqueòlegs van començar les excavacions el 2017 i, des d'aleshores, s'han trobat més d'un milió d'objectes que daten des de l'edat de pedra fins a l'edat mitjana, incloent-hi l'edat del bronze, l'edat del ferro i l'imperi romà.

Al principi de les excavacions, s'hi van trobar diverses tombes. En una hi havia una dona enterrada amb una perla de vidre, la més antiga trobada als Països Baixos. El que ho fa encara més especial és que procedeix de Mesopotàmia, l'actual Iraq. Això demostraria que els habitants d'aquesta zona ja estaven en contacte amb persones que vivien a 5.000 quilòmetres de distància fa 4.000 anys. 

Les excavacions han durat sis anys i ara ja s'ha cobert el solar
Sis anys després, finalitzen les excavacions i es cobreix el solar (Reuters)

Ara que els arqueòlegs donen per finalitzada l'excavació, s'ha cobert el solar, per si en un futur s'hi fessin obres.

Qui vulgui contemplar els descobriments haurà d'anar al museu local de Tiel i al Museu Nacional d'Antiguitats Neerlandeses, on estaran exposades algunes de les troballes.

 

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica ArqueologiaPaïsos Baixos
Anar al contingut