Descobreixen una tomba de fa uns 4.500 anys pertanyent a un alt funcionari egipci
Descobreixen una tomba de fa uns 4.500 anys pertanyent a un alt funcionari egipci
Saqqara

Descoberta a Saqqara una tomba de fa uns 4.500 anys d'un alt funcionari egipci

També s'ha descobert una inscripció en una columna de granit que posa al descobert el nom d'una de les dones del faraó Djedkare desconeguda fins ara: Sethibor

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge Egipte ha fet públic el descobriment d'una tomba ornamentada amb relleus acolorits i inscripcions molt ben conservades.

La tomba, a prop de Saqqara, una vasta necròpolis al sud del Caire, pertany a un alt funcionari anomenat Khuwy, un noble de la Cinquena Dinastia i que va viure a Egipte fa uns 4.500 anys.

 

 

El cap de l'equip d'excavació, Mohamed Megahed, ha explicat com és l'estructura de la tomba, un disseny inspirat en el plànol arquitectònic de les piràmides reials de la V dinastia:

"La tomba de Khuwy en forma de L comença amb un petit passadís que baixa cap a una avantcambra i que porta a una cambra més gran amb relleus pintats que representen el propietari de la tomba assegut en una taula d'ofrenes".

 

 

Després de la cambra decorada s'accedeix a una segona cambra sense cap mena de decoració. A dins hi havia un sarcòfag de pedra calcària, que es va trobar destrossat, amb restes momificades, possiblement pertanyents a Khuwy.

 

 

Acompanyat per diverses personalitats del govern, el ministre d'Antiguitats, Khaled al-Enani, ha declarat que la tomba va ser descoberta el mes passat i que ara s'ha decidit fer-ho públic.

 

 

La tomba està construïda principalment de blocs de pedra calcària blanca. I els relleus de la paret estan pintats amb pigments obtinguts de diferents matèries primeres com l'òxid de ferro, el carbó i el guix... En aquest cas, també s'hi va aplicar una resina verda. Les escenes són de la vida quotidiana: de la feina del conreu del camp i de la cura dels animals, entre d'altres.

La pintura de les parets ha conservat al llarg de tots aquests milers d'anys l'empremta de l'artista que va decorar l'interior de la tomba, com explica Mustafa Waziri, secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats:

"Hi ha un munt de coses interessants i úniques sobre aquesta tomba. Sembla que un antic egipci va posar la mà a la paret sense voler-ho mentre pintava, i va deixar l'empremta dels seus dits en una de les parets negres de l'interior".

 

 

 

La reina egípcia desconeguda

També a Saqqara, en els treballs d'un complex funerari situat al sud de la piràmide del faraó Djedkare, de la V dinastia, els arqueòlegs han descobert una columna palmiforme de granit vermell que formava part d'un pòrtic amb una inscripció curiosa:

"El que veu a Horus i Seth, el gran del centre dels herois, el més gran dels escollits i la dona del rei, la seva estimada Sethibor".

De fet, aquest complex funerari va ser descobert la dècada de 1950 però es desconeixia el nom del propietari. Ara sembla que va ser la tomba d'aquesta reina. Els arqueòlegs pensen que és bastant evident que Sethibor va ser una de les dones de Djedkare a causa de la proximitat amb la piràmide del faraó. Djedkare va ser el vuitè i penúltim rei de la V dinastia.

Durant els darrers anys, Egipte ha volgut promoure les descobertes arqueològiques a tot el país amb la finalitat de reactivar el turisme, que va fer una gran davallada després de la crisi posterior a la revolució del 2011 i la caiguda del dictador Hosni Mubarak.

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut