Descoberta la primera mòmia egípcia embarassada: al museu on era creien que era un home
- TEMA:
- Arqueologia
Un equip de científics polonesos ha descobert la primera mòmia egípcia d'una dona embarassada que es coneix al món, segons l'estudi que han publicat al Journal of Archaeological Science. La mòmia es troba des de fa gairebé dos segles al Museu Nacional de Varsòvia, però no ha estat fins ara que, gràcies a les noves tècniques d'anàlísi en imatges tomogràfiques, raigs X i 3D, no s'ha descobert el seu secret.
Durant molt de temps es va creure que era el sacerdot Hor-Djehuti qui s'amagava sota l'embenat de la mòmia, però els estudis que el mateix equip havia iniciat el 2015 en el marc del Projecte Mòmia de Varsòvia, van demostrar que es tractava d'una dona.
Però va ser gràcies a "un petit peu" que es va descobrir que la mòmia estava embarassada.
"Estàvem a punt de resumir el projecte i enviar la publicació a imprimir, quan per última vegada, el meu marit egiptòleg Stanisław Szilke va mirar les imatges de raigs X i va veure al ventre de la dona difunta una visió familiar per uns pares de tres fills..., un peu petit ."
Explica la doctora Marzena Ożarek-Szilke, antropòloga i arqueòloga de la Universitat de Varsòvia, una de les autores de l'estudi. "Aquesta és la troballa més important que hem fet fins ara, una sorpresa total", ha dit un altre membre de l'equip, el doctor Wojciech Ejsmond, de l'Institut de Cultures Mediterrànies i Orientals de l'Acadèmia Polonesa de Ciències.
Els investigadors van començar a analitzar les imatges tomogràfiques, les de raigs X i, després de l'ús de diversos filtres i exploracions d'un altre dels autors de l'estudi, l'arqueòleg i expert en el camp de la visualització, Marcin Jaworski, es va poder veure tot el fetus amb més precisió. Segons la circumferència del cap del fetus, s'ha pogut determinar que estava entre la setmana 26 i 30 de gestació, quan la mare va morir.
El fetus no va ser extret
A la cavitat abdominal de la mòmia es van trobar quatre embolcalls amb òrgans embalsamats però el fetus no s'havia extret de l'úter per sotmetre'l al mateix procediments habitual en els processos funeraris a l'antic Egipte, un fet que segons el doctor Ejsmond fa d'aquesta una mòmia extraordinària.
"Per motius desconeguts, el fetus no va ser retirat de l'abdomen del difunt durant la momificació. Per això, aquesta mòmia és realment especial. Després de fer consultes, no n'hem trobat cap de similar. Això significa que la "nostra" mòmia és l'única reconeguda fins ara al món amb un fetus a l'úter."
Aquest fet, Kamila Braulińska que també forma part del Projecte Mòmia de Varsòvia, especialista en la momificació d'animals, pot aportar nous coneixements sobre un aspecte no investigat dels costums sepulcrals antics egipcis i de les interpretacions de l'embaràs en el context de la religió egípcia antiga. La doctora Ożarek-Szilke diu que deixar el fetus al ventre és un misteri que planteja diverses hipòtesis.
"Potser era difícil retirar el fetus? L'úter és molt dur durant aquest període d'embaràs. O potser van intentar camuflar els embarassos? O potser tenia alguna cosa a veure amb les creences i el renaixement a l'altra vida."
S'obren també noves possibilitats d'investigació de l'embaràs en temps antics i pràctiques relacionades amb la maternitat. De moment, s'ha pogut veure la postura del fetus cargolat en posició embrionària, i es desconeix si és nen o nena.
Ara, els científics intentaran determinar les causes de la mort de la dona, que tenia entre 20 i 30 anys. L'equip espera treure alguna conclusió amb l'anàlisi de petites quantitats de teixit. "No és cap secret que la taxa de mortalitat durant l'embaràs i el part era elevada en aquell moment. Per tant, creiem que l'embaràs podria haver contribuït d'alguna manera a la mort de la jove", apunta el doctor Ejsmond.
La "dama misteriosa"
Però aquests no són els únics secrets que ha guardat aquesta mòmia, que els investigadors van batejar com "la dama misteriosa".
Els arxius situen al 1826 l'any que aquesta mòmia va arribar al Museu Nacional de Varsòvia. El donant va al·legar que havia estat trobada a les tombes reials de Tebes, a l'Alt Egipte, però sembla, segons els investigadors, que era habitual al segle XIX atribuir falsament antiguitats a llocs famosos per augmentar el seu valor.
Durant molt de temps es va creure, basat en l'anàlisi de les inscripcions jeroglífiques del sarcòfag, que la mòmia pertanyia a un home: Hor-Djehuti. Un escriba i administrador de la ciutat Medinet Habu, a prop de Tebes occidental, i sacerdot de Horus-Thoth un deu local, venerat en el període grecoromà, que hauria viscut entre el segle 1 aC. i el segle 1 dC.
L'estudi demostra que cal ser "més crític amb la interpretació de les mòmies egípcies perquè moltes d'elles no coincideixen amb els seus fèretres".
Això és el que es van els científics del Projecte Mòmia de Varsòvia que es dedica a analitzar el patrimoni arqueològic polonès, amb noves tecnologies que, en aquest cas, han permès fer un estudi en profunditat sense haver de desembolicar la mòmia.
No era un home
El 2016, aquest equip científic ja va fer un gran descobriment: que el cos no pertanyia a un home, sinó a una dona. L'examen tomogràfic va permetre veure un esquelet amb una estructura massa delicada per ser la d'un home. "Aquest va ser el primer indici que no tractàvem de la persona identificada a la inscripció del sarcòfag, on s'havia col·locat el cos", recorda l'antropòloga Ożarek-Szilke. Més endavant, amb anàlisis més profundes, es va comprovar que "el penis no era visible" no havia estat momificat. Després, les imatges en 3D van mostrar clarament els cabells llargs i arrissats que fluïen per les espatlles i els pits momificats.
Per tant, aquesta dona va ser col·locada en un fèretre que no li corresponia probablement durant el segle XIX quan el saqueig de tombes i la dispersió d'objectes era freqüent.
De tota manera, l'estudi descriu que la mòmia està ben conservada i que és una dona que probablement provenia de l'elit de la comunitat tebana i va ser momificada amb cura, i que va morir durant el segle 1 aC. Unes marques en l'embenat del coll suggereixen que portava algun objecte de valor que hauria estat sostret. I dintre de l'embolcall s'ha trobat fins a 15 objectes, entre els quals un conjunt de quatre petits amulets en forma de mòmia que representen els quatre fills el deu Horus.
- ARXIVAT A:
- Arqueologia Ciència Tecnologia Egipte