Recreació de com seria l'aspecte del Haliskia Peterseni, el nou rèptil descobert (Gabriel N. Ugueto)

Descoberta una nova espècie de rèptil volador: feia 5 metres i va conviure amb els dinosaures

Els experts han analitzat desenes d'ossos localitzats a Austràlia d'aquest pterosaure, a qui qualifiquen de gran depredador
Enllaç a altres textos de l'autor

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
TEMA:
Ciència

Portava 100 milions d'anys entre nosaltres però, fins ara, ningú no hi havia parat atenció. Investigadors australians han identificat una nova espècie de rèptil volador prehistòric que va compartir temps i espai amb els dinosaures. Els responsables d'aquest estudi de la Universitat de Curtin han analitzat ossos fossilitzats mil·lenaris pertanyents a un pterosaure, un d'aquests rèptils i, en base a la forma del crani, la disposició de les dents i la forma de l'os de l'espatlla, han determinat que es tractaria d'una espècie no descrita fins ara.

Hauria viscut al centre i l'oest del que avui és Queensland i l'han anomenat Haliskia Peterseni en referència al seu descobridor, Kevin Petersen, conservador del museu Kronosaurus Korner, el principal centre de fòssils marins d'Austràlia.

Restes rares, àmplies i valuoses

Els ossos estudiats els van localitzar l'any 2021 i inclouen mandíbules inferiors, la punta del maxil·lar superior, 43 dents, vèrtebres, costelles, ossos de les ales i part d'una cama.

Holotip de la zona maxil·lar i les dents del rèptil Haliskia Peterseni (Scientific Reports)

També hi ha petits ossos de la gola que indiquen que tenia una llengua molt musculosa per poder alimentar-se de peixos i cefalòpodes. Tot plegat, un conjunt de mostres de molt valor, tenint en compte que és poc habitual trobar-ne.

A partir de la seva anàlisi, els investigadors calculen que el Haliskia Peterseni era un gran depredador que feia gairebé 5 metres de llarg. Una mida que, segons els experts, se situa dins la mitjana --de 4 a 6 metres-- tot i que el més gran localitzat fins ara podia mesurar gairebé el doble.

Un exemplar únic

Les que protagonitzen aquest estudi són algunes de les restes més completes d'aquest tipus de rèptils prehistòrics que es conserven, com destaca Borja Holgado, investigador associat de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i especialista en pterosaures.

"No és el primer pterosaure que es toba a Austràlia ni el primer d'aquestes mides o llinatge, però sí que és el més complet."

No només se n'han localitzat fòssils a Austràlia, sinó també a Anglaterra, els Estats Units, la Xina, la península Ibèrica o el Brasil, on Holgado també treballa com a investigador visitant al Museu de Paleontologia de Santana do Cariri. Assenyala que "el més comú és trobar dents --al Marroc, és freqüent que passi-- i de manera aïllada, però de vegades es troben cranis en 3 dimensions".

Els investigadors han analitzat desenes de restes òssies d'aquesta nova espècie de rèptil (Scientific Reports)

Aquest expert recorda que "els pterosaures no són dinosaures, sinó un tipus de rèptil volador, els primers que van incorporar el vol actiu en la seva evolució. Com les aus i els ratpenats, però 100 milions d'anys abans de les primeres aus".

Es tracta d'un llinatge molt diversificat, amb moltes formes, però solen tenir en comú el crani allargat amb dents. Segons Holgado, "la descripció d'aquesta nova espècie posa de manifest la diversitat d'aquests animals, que dominaven els cels de tot el món".

L'estudi l'ha publicat, aquest dimecres, la revista Scientific Reports.

ARXIVAT A:
Ciència Arqueologia Austràlia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut