Vista des de l'aire de la residència aristocràtica on s'aprecien els recintes excavats i la porta a la muralla (MAC cedida a ACN)

Descoberta una residència aristocràtica indigeta dels segles V-IV aC al jaciment d'Ullastret

L'edifici, on s'han excavat 6 recintes, tenia accés des de la muralla prop d'on, el 1969, es va trobar una sitja plena de cranis i armes dels enemics exhibits com a trofeu de guerra

Actualitzat

Les excavacions al poblat ibèric d'Ullastret, al Baix Empordà, han localitzat les restes d'una gran residència indigeta construïda a finals del segle V o principis del IV aC que possiblement va pertànyer a l'aristocràcia d'aquesta tribu.

L'edifici s'ubica en una zona de 725 metres quadrats en un espai d'expansió urbana del nucli original del segle VI aC del fossat de la muralla del Puig de Sant Andreu. Fins ara, s'han excavat sis recintes fins a arribar al nivell del jaciment de la segona meitat del segle III aC.

L'objectiu del Museu d'Arqueologia de Catalunya, MAC, al qual pertany el jaciment, és continuar l'excavació en un futur per entendre l'origen, l'evolució i el final de la trama urbana, així com del sistema defensiu d'aquesta zona de la ciutat. També està previst adequar-la per a la visita.

Prop d'una sitja plena de cranis

L'accés a aquest edifici es feia a través d'una porta secundària, oberta directament a la muralla, al costat de la qual es van trobar l'any 1969 diversos cranis i armes a l'interior d'una sitja. La troballa d'aquestes restes òssies es vincula a la pràctica ritual que consisteix en l'exhibició del cap i les armes de l'enemic vençut com a un trofeu de guerra.

Els investigadors creuen que probablement aquesta troballa dels anys seixanta estigui relacionada amb aquest edifici aristocràtic, tot i que al seu interior encara no s'hi han localitzat restes arqueològiques d'aquest tipus.

El Grup de Recerca sobre l'Arqueologia de la Complexitat i els Processos d'Evolució Social (GRACPE-Protohistòria, Món Antic i Colonitzacions) de la Universitat de Barcelona, UB, en col·laboració amb el MAC, han fet la descoberta durant la campanya d'excavacions de gener i febrer d'aquest any. Concretament, a l'istme de l'assentament indiget del Puig de Sant Andreu, del fossat de la muralla descobert el 2012.

Els treballs es van iniciar el 2017 amb la realització d'una prospecció geofísica i van continuar el 2018 amb l'estudi de les estructures i dels materials exhumats durant les intervencions del doctor Miquel Oliva a les dècades dels anys seixanta i setanta del segle XX.

El jaciment ibèric del Puig de Sant Andreu va ser descobert a inicis dels anys trenta del segle passat encara que, per diferents motius, no es van iniciar intervencions arqueològiques fins a l'any 1947. En aquest sentit, el principal element que es va posar al descobert durant aquests primers anys d'excavacions va ser un tram important de la muralla que protegia l'assentament per la banda occidental.

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut