Imatge de la "roca zebra" descoberta per la NASA
La roca, amb franges blanques i negres, ha estat batejada com a "Castell de Freya", en referència a una muntanya del Grand Canyon del Colorado (NASA)

Descobreixen a Mart la "roca zebra", una pedra amb una textura que no s'havia vist mai

La descoberta de la NASA ha estat possible gràcies al Perseverance, un robot que examina la superfície de Mart a la recerca de roques que expliquin l'origen del planeta

Redacció/Agències

La NASA ha descobert a Mart una roca amb una textura que no s'havia vist mai i que ha deixat estupefacte l'equip de la missió. El que molts ja anomenen "roca zebra" és una pedra d'uns 20 centímetres d'amplada i amb un patró de ratlles blanques i negres que recorda el pelatge d'aquest mamífer. L'equip científic l'ha batejat com a "Castell de Freya", en referència a un cim rocós situat al Grand Canyon, a l'estat nord-americà d'Arizona.

La descoberta ha estat possible gràcies al Perseverance, un robot explorador que examina la superfície de Mart a la recerca de roques antigues que ajudin a explicar la formació del planeta vermell. Fa dos mesos, el Perseverance ja va trobar una roca que podria ser una prova de vida microscòpica a Mart.

Des de fa un mes, el Perseverance remunta els pendents del Jezero, un cràter de 45 kilòmetres de diàmetre. Durant el trajecte, els membres de l'equip de la missió van detectar, a través d'una càmera de baixa resolució, una roca semblant a una llamborda amb una textura inusual. Dos dies més tard, quan van poder descarregar imatges amb més alta resolució, l'equip científic va constatar que la pedra tenia una textura diferent de qualsevol altra descoberta fins al moment en aquest cràter i possiblement en tot el planeta.
 

Els científics esperen trobar altres "roques zebra"

Les primeres interpretacions del mineral apunten que s'hauria pogut formar per l'acció del foc o per metamorfosi, és a dir, per la modificació d'altres roques per l'acció de noves condicions físiques o químiques.

De moment no s'han trobat més roques amb característiques semblants, però els científics pensen que en podrien trobar d'altres a mesura que el Perseverance segueixi escalant el cràter Jezero.

 

ARXIVAT A:
CiènciaNASAMart
Anar al contingut