Han descobert que a Mart encara hi ha activitat volcànica (Sense Ficció TV3)

Descobreixen a Mart una zona volcànica de grans dimensions que podria provocar erupcions

En contra del que es pensava fins ara, una recerca amb dades recollides per la sonda InSight localitza una enorme bossa de magma de 4.000 quilòmetres a sota de Cerberus Fossae
Redacció
TEMA:
Mart

La comunitat científica estava convençuda que Mart és un planeta que ja no té activitat volcànica remarcable, però una recerca acabada de publicar ho desmenteix.

L'han feta dos investigadors de la Universitat d'Arizona a partir de les dades recollides per les sondes de la Nasa Mars Global Surveyor, Mars Reconnaissance Orbiter i, sobretot, InSight, que el 2018 va aterrar al planeta.


Una bossa de magma de 4.000 quilòmetres de diàmetre

La recerca l'ha publicada la revista Nature aquest dilluns, destacant que precisament la sonda InSight està situada a sobre del que s'anomena "plomall de mantell", és a dir, una enorme bossa de magma just a sota de l'escorça del planeta, en aquest cas de 4.000 quilòmetres de diàmetre:

"Un plomall de mantell actiu i calent de 4.000 quilòmetres de diàmetre es troba a sota d'Elysium Planitia, i és semblant als grans plomalls terrestres. El seu centre coincideix amb Cerberus Fossae i impulsa l'activitat sísmica i tectònica."

 

Erupció volcànica de fa 53.000 anys

Un dels investigadors d'Arizona que ha fet la recerca, Jeff Andrews-Hanna, ha explicat que Mart va tenir molta activitat volcànica fa 3.000 o 4.000 milions d'anys, i que ara ells n'han descobert de molt més recent:

"Una recerca anterior del nostre grup va troba evidència a Elysium Planitia de l'erupció volcànica més jove coneguda a Mart, fa uns 53.000 anys, que en temps geològic és com si fos ahir."

L'altre investigador, Adrien Broquet, ha precisat que sabien que el planeta no té plaques tectòniques com la Terra, però que van sospitar que l'activitat sísmica a Cerberus Fossae podia ser deguda a un plomall de mantell.

Aquest plomall estaria entre 100 i 300 graus més calent que la resta del planeta, i a una profunditat d'entre 25 i 200 quilòmetres; per tant, potencialment pot provocar noves erupcions volcàniques en el futur.
 

Plomall de mantell similar al de les illes Hawaii

Els dos investigadors han comparat el plomall de mantell que han descobert a sota d'Elysium Planitia amb el que a la Terra va originar les illes Hawaii.

En concret, van identificar-lo quan van analitzar com s'havia elevat la superfície de la zona, més d'un quilòmetre i mig respecte a les zones del voltant.

Andrews-Hanna i Broquet han destacat amb ironia que per enviar la sonda InSight s'havia escollit la zona més tranquil·la possible:

"Acostumàvem a pensar que la sonda InSight havia aterrat en una de les regions geològicament més avorrides de Mart, una bonica superfície plana que hauria de ser representativa de les terres baixes del planeta, però en canvi la nostra recerca demostra que està just a sobre d'un plomall de mantell actiu."

 

ARXIVAT A:
Recerca científica Mart
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut