
Descobreixen l'esquelet humà més antic d'Amèrica en una cova submarina de Mèxic
Descobreixen l'esquelet humà més antic d'Amèrica en una cova submarina de Mèxic
Els primers pobladors d'Amèrica van arribar en una única migració des de l'Àsia, a través de l'estret de Bering. Aquesta teoria la confimaria l'esquelet localitzat en una cova submarina a la costa de Yucatán, a Mèxic. Són les restes d'una noia d'uns 15 anys que va morir accidentalment fa més de 12.000 anys en una cova que després va quedar inundada.
Li han posat de nom Naia, en honor a les nimfes aquàtiques de la mitologia grega, i es considera que és la primera americana. Analitzant el seu ADN, s'ha pogut establir un vincle entre els pobladors primitius i els moderns nadius americans. Els resultats de la investigació s'han publicat a la revista "Science".
L'esquelet el van trobar per casualitat el 2007 experts bussejadors que estaven mapejant coves plenes d'aigua al nord de la ciutat de Tulum, a la part oriental de la península de Yucatán. Junt amb l'esquelet, es van trobar també restes de 26 mamífers d'onze espècies del Pleistocè Tardà, entre elles un tigre dents de sabre, un peresós o un tapir gegant.
Les excel·lents condicions de conservació de les restes han portat els investigadors a qualificar la cova on s'han localitzat les restes, anomenada Hoyo Negro, de càpsula de temps que ha conservat la informació sobre el clima i la vida humana, animal i vegetal que existien al final de l'última era de gel.