Fragment de nxylon, el material superfosc descobert a Vancouver (UBC Forestry/Ally Penders)

Descobreixen per accident un material ultrafosc basat en fusta de til·ler

Captura el 99% de la llum que hi incideix i els descobridors creuen que tindrà moltes aplicacions perquè diuen que és més barat que altres materials
Redacció
TEMA:
Tecnologia

Una recerca que buscava aconseguir fusta impermeable ha acabat descobrint un altre material que també pot tenir moltes aplicacions: una fusta que absorbeix gairebé tota la llum que rep.

Els ha passat a un grup d'investigadors de Ciències Forestals de la Universitat de la Colúmbia Britànica, a Vancouver, al Canadà, que ja han batejat el nou material com a nxylon.

Afirmen que és molt barat produir-lo i que pot tenir moltes aplicacions allà on calen materials o superfícies molt poc reflectores, des de la indústria espacial i astronòmica fins a la joieria.


Fusta tractada amb plasma d'alta energia

Els principals responsables són el professor Philip Evans i l'estudiant Kenny Cheng, que van sotmetre trossos de fusta de til·ler americà a plasma d'alta energia amb la intenció de convertir-los en impermeables.

No ho van aconseguir, però la fusta es va ennegrir d'una manera tan intensa que van decidir canviar l'orientació de la recerca, i van veure que reflectia menys de l'1% de la llum que hi incidia, mentre que el carbó en reflecteix més del 4%.

Els ho van certificar experts en física i astronomia de la Universitat A&M de Texas, cosa que va animar-los a continuar la recerca per aquest camí, tal com ha explicat Evans:

"Aquest material supernegre pot absorbir més del 99% de la llum que hi incideix, molt més que la pintura negra normal, que absorbeix al voltant del 97% de la llum."

Per batejar el nou material, que malgrat l'ennegriment no perd la consistència, han ajuntat el nom de la deessa grega de la nit, Nix, amb la paraula grega "xylo", que vol dir fusta.


L'estructura de la superfície la fa fosca

Segons Evans, una de les propietats més sorprenents és que, si cal, es pot recobrir el nxylon amb una capa d'or per fer que sigui conductor d'electricitat, i no perd la capacitat d'absorbir la llum.

Això és degut al fet que la negror d'aquest nou material no depèn dels pigments negres, sinó de la mateixa estructura superficial que apareix quan se li ha aplicat el plasma d'alta energia.

L'equip de la Universitat de la Colúmbia Britànica que ha descobert el nxylon (UBC Forestry/Ally Penders)

L'equip de recerca ja ha fet proves d'aplicació en rellotgeria, on afirmen que pot substituir fustes negres i cares com el banús i el pal de rosa, i que també pot fer-se servir en comptes de l'ònix negre en joieria.

Volen engegar una empresa per fer-ho, la Nxylon Corporation of Canada, per desenvolupar un reactor de plasma que serveixi per produir fragments de fusta més grans, per exemple, per fer rajoles antireflectores.

El Vantablack, molt més fosc encara

Fa anys que existeixen altres materials foscos que poden capturar encara més percentatge de llum, però afirmen que són més cars de produir que el nxylon, i per això creuen que tenen mercat per conquerir.

En concret, el 2014 es va començar a comercialitzar una pintura desenvolupada al Regne Unit i anomenada Vantablack que, basada en nanotubs de carboni, absorbeix fins al 99,965% de la llum visible.

 

ARXIVAT A:
Tecnologia Recerca científica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut