Descobreixen per què un compost del raïm protegeix contra l'Alzheimer
- TEMA:
- Ciència
Investigadors catalans han trobat el mecanisme pel qual el resveratrol, un compost que es troba en el raïm i en altres fruites i plantes, protegeix contra l'Alzheimer. L'experiment, fet amb ratolins, explica com es produeix un efecte que diversos estudis ja havien descrit.
Coral Sanfeliu, de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB) (CSIC-IDIBAPS), ha liderat l'estudi que es publica a la revista "Molecular Neurobiology". També hi han participat científics del Grup de Recerca en Envelliment i Neurodegeneració de la Universitat de Barcelona.
En diversos estudis anteriors s'havia observat que el resveratrol podia reduir els efectes de l'Alzheimer en les cèl·lules, tant en cultius cel·lulars com en rosegadors. Però calia esbrinar com es produïa aquest efecte. Ara s'ha vist que augmenta l'activitat dels mecanismes cel·lulars que degraden les proteïnes anormals en el cervell. L'Alzheimer es caracteritza per l'acumulació, en el cervell, de proteïnes anormals com la β-amiloide i la tau hiperfosforilada. Si bé encara no està clar si la seva presència és causa o conseqüència de l'Alzheimer, se sap amb certesa que són les principals causants dels problemes cognitius.
Els investigadors van afegir resveratrol a la dieta de dos grups de rosegadors: un grup de control i un altre amb ratolins transgènics que presentaven Alzheimer. En tots dos grups van veure una millora en el procés d'aprenentatge. A més, en els afectats d'Alzheimer s'observava un efecte protector contra la pèrdua de memòria.
Però el que va cridar l'atenció dels investigadors va ser que hi havia un augment de proteòlisi, el mecanisme de degradació de proteïnes anormals. Es detectava un augment de l'activitat de certs enzims que destrueixen selectivament diverses proteïnes.
Segons Sanfeliu, els resultats són concloents i obren la porta a considerar el resveratrol -o els compostos que se'n deriven i que s'estan sintetitzant- com a preventiu o alentidor de la malaltia d'Alzheimer. Cal matisar, però, que en humans la malaltia és molt més complexa i severa i difícilment podria ser un remei curatiu. Això ha passat amb altres teràpies experimentals que no han resultat actives quan s'han fet els assaigs en malalts. En tot cas, s'obre un camí que, com en tots els nous fàrmacs, pot ser molt llarg.
La presència del resveratrol en el raïm fa que també n'hi hagi en el vi negre. En el vi blanc la concentració és molt menor perquè s'elimina la pell del fruit abans de la fermentació. Els primers estudis són dels anys 90, però els efectes observats fins ara en malalts són molt limitats. El descobriment del mecanisme d'acció por facilitar l'orientació de noves recerques.
El resveratrol, amb poder antioxidant, també s'ha associat a la protecció contra el càncer i a l'alentiment del procés d'envelliment.