L'estudi demostra que rebaixar la temperatura del cos pot prevenir malalties neurogeneratives (iStock)

Descobreixen que reduir la temperatura del cos podria prevenir malalties neurodegeneratives

Un estudi demostra amb cèl·lules humanes que la reducció moderada de la temperatura corporal pot portar a una vellesa més saludable

Meritxell Verdaguer VilageliuActualitzat

És ben sabut que el fred conserva. A finals del s. XX es va descobrir que el fred podia allargar la vida d'alguns animals, inclús la de les persones.

Però ara, un grup de científics han anat un pas més enllà. Han demostrat que abaixar lleugerament la temperatura del cos podria evitar malalties neurogeneratives com l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) o la malaltia de Huntington.

El descobriment, que ha publicat la revista Natureés el resultat de vuit anys de feina del Grup d'Excel·lència en Investigació sobre l'Envelliment de la Universitat de Colònia, a Alemanya, que encapçala el mataroní David Vílchez, que explica:

"Davant de totes les malalties associades a la vellesa, vam pensar que era millor descobrir com evitar l'envelliment del cos que no pas investigar cadascuna de les malalties."

El mataroní David Vílchez ha liderat la investigació de la Universitat de Colònia (CCMA)

La investigació també ha posat sobre la taula que una baixada moderada de la temperatura és suficient. Si normalment les cèl·lules humanes es cultiven a 37 °C, aquesta vegada van provar el cultiu a 36 °C. Van poder demostrar així que a 36 °C desapareixien les proteïnes que habitualment malmeten les cèl·lules en les malalties neurogeneratives.


Un activador del camió de les escombraries

Tot plegat gràcies a un activador que porta per nom PA28y. És l'encarregat de posar en funcionament un protosoma que elimina específicament les parts dolentes de la cèl·lula.

Un activador que treballa quan la temperatura de la cèl·lula és baixa, però que fa vacances quan la temperatura és alta. El protosoma tampoc treballa contra la proteïna que provoca malalties com l'ELA o la malaltia de Huntington si no rep les ordres del PA28y.

Vílchez ho explica amb una metàfora:

"El protosoma és el camió de les escombraries, agafa la brossa i la tritura. És el sistema per eliminar totes les coses que la cèl·lula no vol perquè són dolentes."


Un descobriment per a la prevenció

Però queda lluny un horitzó on això pugui ser un tractament mèdic. "Moltes vegades quan ja hi ha els símptomes de la malaltia les neurones ja estan afectades, i no es poden regenerar", explica el director de l'estudi.

El protosoma s'activa a 36 °C per eliminar les parts danyades de la cèl·lula (Wikimedia/Thomas Splettstoesser)

De totes maneres, s'han identificat molts elements que podran permetre la investigació clínica per a la prevenció de les malalties neurodegeneratives, per arribar a trobar el mecanisme per aplicar en teràpies.

Al cultiu utilitzat a Colònia, contenia ELA i malaltia de Huntington, un pròxim pas seria continuar amb la investigació per veure si l'activador també funciona en cèl·lules que continguin Alzheimer o Parkinson.


Un fre per als homoterms

En el món animal, els humans no són precisament els més beneficiats d'aquest descobriment. Els humans tenen sistemes que eviten que la temperatura canviï. És beneficiós, en canvi, quan s'ha de fer front a un context de molt fred o molta calor.

Fa almenys 50 anys que es va descobrir com cucs, peixos o alguns tipus de mosques, multiplicaven l'esperança de vida quan passaven a viure en un entorn més fred.

El descobriment pot ajudar a trobar mecanismes per tenir una vellesa més saludable (iStock)

Un fet que també ha observat el grup investigador de la vellesa. Els seus cucs tenien una esperança de vida de 19 dies quan vivien a 20 °C, però la triplicaven quan passaven a 15 °C. Una evidència científica que també salta a la vista del mateix Vílchez:

"El més important és que quan els observes amb el canvi de temperatura semblen molt feliços, com si fossin joves de nou."

Amb els ratolins, mamífers homoterms com els humans, passava el mateix però en un procés molt diferent. Calia enganyar el cervell de l'animal perquè es pensés que estava a una temperatura més alta que la que realment estava. Malgrat tot, només amb l'augment de 0,5 °C la seva esperança de vida augmentava un 20%.

De fet, un estudi publicat el 2020 provava la correlació entre la temperatura del cos i l'esperança de vida. Des de la Revolució Industrial fins als nostres dies, la temperatura corporal dels habitants del planeta ha baixat 0,03 °C per dècada, al mateix temps que ha augmentat globalment l'esperança de vida.

Vílchez, a qui no li agrada el fred, afirma que tenir una temperatura moderadament més baixa del nostre cos no tindria cap efecte negatiu, però marca un límit: el de 35 °C que portaria a la hipotèrmia.

 

ARXIVAT A:
SalutCiència
Anar al contingut