
Descobreixen que un videoclip de Janet Jackson pot fer que alguns portàtils es pengin
Un vídeo musical que té la capacitat de bloquejar determinats discos durs entra dins el registre de vulnerabilitats conegudes després que un enginyer de Microsoft n'hagi compartit la història
Una important empresa fabricant d'ordinadors portàtils va descobrir que reproduir el vídeo musical del 1989 "Rhythm nation", de la cantant Janet Jackson, podia bloquejar alguns dels seus ordinadors portàtils.
El problema, tal com van detectar, no només els afectava a ells: alguns ordinadors de la competència també es veien afectats pel senyal d'àudio del mateix vídeo si eren a prop quan era reproduïda. Tant és així que la cançó ja forma part del registre oficial de Vulnerabilitats i Exposicions Conegudes (CVE), amb un codi propi: CVE-2022-38392.
La història l'ha compartida un enginyer de Microsoft, Raymond Chen, que explica que li va arribar a través d'un company de l'equip de suport de l'antiquat però encara present sistema Windows XP.
Here's our first video from our new series with Raymond Chen, @ChenCravat.
— Windows Dev Docs (@WindowsDocs) August 12, 2022
We asked him to tell us about the mystery wherein some music would crash a laptop!!?? pic.twitter.com/BRgfsWEaaC
Més que una vulnerabilitat preocupant com les detectades fa poc en dispositius Apple, en aquest cas es tracta més aviat d'una anècdota que afecta ordinadors portàtils antics, fabricats al voltant del 2005, que incorporen un model concret de disc dur.
Un problema de ressonància
Descobrir què passava als ordinadors que es penjaven sense motiu aparent va ser una feina complicada perquè la situació és molt específica, tal com es descriu en el registre de vulnerabilitat introduït recentment:
Un determinat disc dur OEM de 5400 RPM, instal·lat en ordinadors portàtils [fabricats] pels volts de l'any 2005, permet a atacants propers físicament provocar una denegació de servei (mal funcionament del dispositiu i fallada del sistema) mitjançant un atac de freqüència de ressonància amb el senyal d'àudio del vídeo musical de "Rhythm nation".
Finalment es van poder reproduir les circumstàncies exactes que bloquejaven els seus sistemes: es tractava de reproduir en veu alta el vídeo musical de Janet Jackson en un ordinador --o ser a prop d'un ordinador que el reproduís-- amb el model concret de disc dur de 5.400 rpm (revolucions per minut).
El motiu és un fenomen físic conegut com a ressonància: quan un objecte entra en contacte amb una vibració que coincideix amb la seva freqüència natural, aquesta freqüència augmenta progressivament d'amplitud i, per tant, d'intensitat, fins que la vibració s'atura o el material no la resisteix més i es trenca.
La forma més habitual de veure aquest fenomen és cantar davant d'una copa de vidre fins que s'escarda. En aquest cas, la veu del cantant coincideix amb la freqüència natural de la copa, i aquesta n'augmenta la intensitat fins que el material no ho suporta.
El mateix ha passat en ponts que s'han acabat ensorrant sotmesos a determinades freqüències, com el famós pont de Tacoma, i també passa de manera quotidiana quan empenyem un nen en un gronxador: si fem coincidir les noves empentes amb la seva freqüència exacta, tot i aplicar-hi la mateixa força, la intensitat del vaivé es va ampliant.
Resulta que els discos durs afectats tenen una de les freqüències naturals que coincideixen amb la cançó "Rhythm nation". Quan es reprodueix a través dels altaveus, la cançó retroalimenta la freqüència natural del disc fins que no pot continuar funcionant adequadament i el sistema es queda penjat.
La solució aplicada va passar per un filtre de so que impedeix que els ordinadors afectats reprodueixin la freqüència que causa el problema, cosa que evita que tant la cançó de Janet Jackson com qualsevol altre arxiu d'àudio que hi coincideixi es pugui emetre en un portàtil que en resulti afectat.
El model de disc dur implicat en aquesta vulnerabilitat reconeguda ja no se sol incloure en els ordinadors actuals, ja sigui perquè disposen de discos d'emmagatzematge més ràpids, amb més revolucions per minut, o perquè els discos magnètics s'estan substituint progressivament pels d'estat sòlid (SSD), que no han de girar a altes velocitats per funcionar i són molt menys sensibles a vibracions i freqüències.
- ARXIVAT A:
- TecnologiaSeguretat