Descobreixen un aqüeducte de 150 metres durant les obres d'un centre comercial a Sabadell
- TEMA:
- Arqueologia
Les obres per construir un centre comercial a Sant Pau de Riu-sec, a Sabadell, han deixat al descobert el segon aqüeducte més important localitzat mai a Catalunya.
La seva aparició destaca la importància que tenia l'aigua al Vallès durant l'època romana, tal com explica Genís Ribé, tècnic del Museu d'Història de Sabadell (MHS):
"Es tracta d'un canal que té com a funció específica dur aigua neta procedent d'una font, un riu o una riera a un destí, com ara una vil·la romana."
L'aqüeducte subterrani fa 150 metres de longitud, 60 centímetres d'ample i un metre d'alt, espai suficient perquè els seus constructors treballessin la cavitat de manera manual.
Se n'ha descobert l'inici, però no el final, i, com que les construccions que s'han fet en altres èpoques poden haver destruït la continuïtat lineal, no es descarta que hi hagi més trams més endavant.
Els camps que dominaven aquest espai estan deixant pas a un polígon en expansió, en què empreses de diferents sectors, com ara el tecnològic, de la construcció o del moble s'hi estan instal·lant gràcies a les bones comunicacions viàries amb el país.
Aquesta zona on s'han anat construint les botigues de la zona de l'església de Sant Pau de Riu-sec formen part d'un entorn considerat àrea d'expectativa arqueològica. Per aquest motiu, el 2007 ja es va fer una campanya al voltant de l'antiga església per delimitar el jaciment existent, que reuneix restes que es remunten a l'època romana republicana del segle II aC.
En l'entorn de Sabadell hi ha constància de diferents espais on els romans es van instal·lar, com a Castellarnau, l'espai on actualment hi ha la zona comercial de Sant Quirze del Vallès o la vil·la romana de la Salut, tot un referent.
"En el traçat hi hem trobat diversos pous que servien tant per facilitar la seva construcció com per garantir que es pogués accedir i que l'aigua circulés correctament sense que s'enfonsés", ha detallat Genís Ribé.
En els forats s'hi ha trobat els espais que servien per col·locar els llistons de fusta que feien les funcions de graons, i del seu interior se n'ha extret dolium i tègula romana, que ara s'analitzen per intentar datar amb exactitud l'època en què el cuniculus va estar en funcionament.
El segon més important del país
Es tracta del segon canal més important trobat mai a Catalunya, al darrere del de Tarragona, corresponent a la capital imperial, i del qual se n'han localitzat uns 300 metres.
Sabadell és terra prolífica en l'àmbit arqueològic. El 2004, en el marc de les excavacions que es van dur a terme a Can Gambús per convertir-lo en barri, s'hi va localitzar un canal de 128 metres de longitud, i dels quals se'n conserven uns 80 i que el situen com la tercera estructura de les seves característiques localitzada mai al país, i ara és visitable.
El mateix es vol fer amb l'extrem que s'ha acordat conservar a Sant Pau de Riu-sec. Tot i que encara està per definir el projecte, es preveu ubicar en l'espai destinat a l'aparcament del centre comercial, amb l'objectiu de garantir-hi l'accés a tot aquell qui el vulgui veure des de fora, i obrir-lo de manera acordada a visites.
- ARXIVAT A:
- Arqueologia