
Descobreixen una gran ciutat minera d'or de fa tres mil anys a Egipte
Esperen que permeti obtenir informació sobre la vida social, religiosa i econòmica dels miners d'or als assentaments del desert al llarg de la història
La grandesa de l'antic Egipte necessitava grans quantitats d'or, i per això comptava amb una gran indústria minera i artesanal.
Després de dos anys d'excavacions s'ha posat al descobert un dels centres miners d'or més importants i complets de l'antic Egipte, situat a la conca de Jabal Sukari, al sud-oest de la ciutat de Marsa Alam, a tocar del Mar Roig.
"Les excavacions han revelat un complex de processament d'or de 3.000 anys d'antiguitat", explica el secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats (SCA), Mohamed Ismail Khaled, que en destaca la gran importància històrica.
"És un descobriment important perquè amplia la nostra comprensió de les tècniques mineres de l'antic Egipte"
Khaled destaca que els descobriments, fets en una conca minera d'or del desert que encara s'explota en l'actualitat, ajuden a aprofundir en el coneixement de les tècniques mineres utilitzades pels antics egipcis per extreure or de la roca.
"La instal·lació comptava amb estacions de molta i trituració, piques de filtració i sedimentació, i antics forns d'argila utilitzats per fondre l'or, inclosa una instal·lació totalment equipada per extreure or de les vetes de quars."

A més d'obtenir informació inestimable sobre la vida social, religiosa i econòmica dels miners d'or als assentaments industrials del desert al llarg de la història, afegeix l'egiptòleg.
El projecte no només ha comportat àmplies excavacions, sinó un gran treball de documentació i restauració per salvaguardar els elements arquitectònics descoberts al jaciment.

El barri dels miners d'or durant segles
No només s'ha recuperat un complex miner complet pel que fa a l'extracció i el processament de l'or, sinó que s'han recuperat, en les seves estructures, espais de vida quotidiana al llarg de segles.
Els arqueòlegs han descobert un barri residencial que en el seu temps va estar habitat per miners d'or. S'han recuperat restes d'habitatges, tallers, temples, edificis administratius i banys que es remunten a l'època ptolemaica.

També s'hi han trobat elements arquitectònics dels períodes romà i islàmic, que subratllen la importància històrica del lloc que ha perdurat en el temps.
Entre les troballes de la ciutat minera destaquen cinc taules d'ofrena ptolemaiques, una col·lecció diversa de recipients de ceràmica de diverses mides i usos en la vida diària, per contenir perfums, medicines, encens, a més de peces de collaret fetes amb pedres semiprecioses i objectes decoratius fets a partir de petxines marines.
Del període grecoromà, s'han recollit figuretes de terracota que representen formes humanes i animals, i una col·lecció d'estatuetes de pedra que representen divinitats com Bastet i Harpòcrates.

Al jaciment també s'hi han descobert 628 òstracons --fragments de ceràmica o petxines sobre les quals s'escrivia-- amb textos jeroglífics, demòtics i grecs i una col·lecció de monedes de bronze ptolemaiques.
El jaciment s'ha traslladat 3 quilòmetres
El fet que en aquesta part del desert encara s'explota la conca minera d'or ha obligat a traslladar les restes arqueològiques per garantir-ne la preservació, segons ha explicat el cap del sector d'antiguitats egípcies, Mohamed Abdel-Badie.
"Tots els elements arquitectònics descoberts de la ciutat han estat documentats, restaurats i traslladats a una zona segura a tres quilòmetres, al nord de la seva ubicació original, més enllà dels límits de la zona minera moderna de Sukari."
L'administració de l'actual explotació minera de Sukari ha col·laborat amb el govern egipci en la delicada operació de trasllat, segons el ministre de Turisme i Antiguitats.

El projecte "Reviu l'antiga ciutat d'or"
Tots aquests treballs formen part del projecte "Reviu l'antiga ciutat d'or" que el Consell Suprem d'Antiguitats ha completat amb la creació d'un centre de visitants i la construcció d'una rèplica a gran escala del complex miner.
La maqueta ocupa sis feddans (unitat egípcia d'àrea igual uns 4,2 km²) aproximadament 25,5 km². I per millorar la participació del públic, el centre d'interpretació per als visitants compta amb grans pantalles que expliquen el procés d'excavació i les troballes; panells informatius que detallen la importància històrica de la regió; i l'exposició d'artefactes descoberts incloses estàtues, ceràmica i eines de mineria.

Amb aquesta ambiciosa iniciativa es vol preservar l'antic patrimoni miner d'Egipte alhora que es fa accessible tant als investigadors com al públic.
- ARXIVAT A:
- ArqueologiaEgipte