placa de petri amb cultiu de bacteris
Els microbis desenvolupen armes mol·leculars per lluitar entre si i així poder sobreviure, i podrien servir per fabricar nous antibiòtics (iStock)

Descobreixen una via prometedora per trobar antibiòtics naturals en el microbioma humà

Investigadors de la Universitat de Pensilvània han detectat interaccions microbianes dins el cos humà que obren la porta a elaborar antibiòtics més eficaços contra bacteris resistents

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Un estudi de la Universitat de Pensilvània, als Estats Units, ha aconseguit identificar en el microbioma humà possibles antibiòtics contra bacteris resistents. Els investigadors han analitzat les colònies microbianes de 2.000 persones i amb innovadores tècniques d'anàlisi computacional han observat més de 400.000 proteïnes d'aquests microorganismes.

L'estudi partia de la hipòtesi que els microbis que habiten dins el nostre organisme en comunitats complexes, el microbioma, podrien produir molècules antibiòtiques per assegurar-se la seva supervivència davant d'altres microbis. L'objectiu dels científics era detectar aquestes molècules i estudiar si podien ser eficaces per lluitar contra altres bacteris, per potencialment aplicar-ho en tractaments.

Com a resultat han aconseguit identificar més de 300 possibles candidats a antibiòtics, una setantena dels quals ja han estat testats al laboratori amb molt bons resultats.

L'investigador César de la Fuente, responsable del grup de recerca que ho ha fet possible, explica a Catalunya Informació que van sintetitzar i provar més de 78 molècules, de les quals, "més del 70%" van mostrar activitat antimicrobiana, cosa que qualifica de "gran èxit".

microbis blaus
L'estudi arriba en un context en què la recerca mèdica mundial afronta el repte de la creixent resistència bacteriana als medicaments existents (iStock)


Una activitat "comparable" a la d'antibiòtics comercials

Concretament, una d'aquestes molècules estudiades ja ha demostrat una important activitat antimicrobiana i, de fet, molt similar a la d'antibiòtics que tenim disponibles en aquests moments:

"Els esforços de mineria en els microbiomes humans que hem fet, han donat lloc a diversos candidats preclínics, inclosa la prevotelina-2, que va mostrar una activitat comparable a l'antibiòtic polimixina B, un medicament que s'utilitza cada dia en hospitals i farmàcies."

L'explicació que sigui possible trobar nous antibiòtics en el nostre microbioma rau en el fet que els microbis desenvolupen armes per lluitar entre si i així poder sobreviure:

"Els microbis lluiten entre ells i produeixen mol·lècules antibiòtiques que utilitzen com una mena de guerra química entre elles."

La hipòtesi que planteja l'estudi és que moltes d'aquestes molècules o compostos produïts pels microbis que resideixen en aquestes comunitats microbianes complexes poden ser "un tresor de nous compostos antibiòtics".


Una solució al repte de la pèrdua d'eficàcia dels antibiòtics

Els autors de l'estudi consideren que els nous descobriments obren "una nova via prometedora" per al descobriment d'antibiòtics dins del microbioma humà. Tot plegat, en un context en què la recerca mèdica mundial ha d'afrontar "una greu amenaça", segons qualifiquen els investigadors, fruit de la creixent resistència bacteriana als medicaments existents.

Una resiliència que, asseguren, "ha superat amb escreix el desenvolupament dels antibiòtics convencionals". Per això, els investigadors van apuntar a l'activitat natural dels microbis i la "guerra química" per competir pels recursos per sobreviure dins el microbioma, com a via per  "revelar nous antibiòtics".

L'estudi, publicat a CELL, demostra que el microbioma no només és bàsic en el desenvolupament o la prevenció de moltes malalties, sinó que també podria ser una font per trobar possibles teràpies contra infeccions resistents i també contra altres tipus de patologies.

 

ARXIVAT A:
CiènciaRecerca científica
Anar al contingut