
Desconfinament a Barcelona amb els laterals de la Gran Via i la Diagonal per als vianants
L'Ajuntament preveu guanyar 21 km de carril bici i 30.000 m2 per als vianants, per garantir la seguretat, la salut i la sostenibilitat
Barcelona guanyarà 21 quilòmetres de carril bici i 30.000 metres quadrats per a vianants en el pla de nova mobilitat sostenible i segura de cara al progressiu desconfinament dels ciutadans.
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presentat, en una roda de premsa al carrer, a la plaça Universitat, les noves mesures per preparar l'espai públic, amb la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, i la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón.

Colau ha explicat que cal adaptar els espais a les noves necessitats, sense deixar de banda els projectes de transformació de la ciutat.
"Quan comenci el pla de desconfinament de la ciutat no volem que torni a pujar la contaminació a nivells d'abans. I un repte afegit, la seguretat. S'han de seguir les indicacions de les autoritats sanitàries, mantenir la distància física, i cal adaptar els espais públics i de mobilitat."
L'alcaldessa ha anunciat que les intervencions són tàctiques i ràpides per poder garantir la seguretat, la salut i la sostenibilitat.

Més carril bici i més espai per a vianants
El pla municipal actuarà en tres eixos: augmentar 21 quilòmetres de carril per a bicicletes i crear grans corredors que travessin la ciutat. I també reduir els carrils per als cotxes per guanyar 12 quilòmetres més o 30.000 metres quadrats per a la circulació de vianants. Amb aquestes mesures es vol garantir que es puguin mantenir les distàncies de seguretat al carrer.
La responsable d'Urbanisme, Janet Sanz, ha afegit que les mesures són flexibles i de baix cost, però que no es descarta que puguin ser permanents, ja que també formen part de la transformació de la ciutat en un espai més sostenible.
"La transformació urbana no s'atura i continuen els plans i les adaptem a les noves necessitats."
S'actuarà a l'Eixample, on es traurà un carril per als cotxes, per crear un carril per a bicicletes en el costat oposat al que circula l'autobús, en el carrers València, Roger de Llúria, Pau Claris, Castillejos i Indústria.

Es crearan uns corredors específics per a bicicletes a la banda Besòs de la ciutat, que connectaran el passeig de Santa Coloma amb el lateral de la Meridiana.
També es connectarà amb un carril per a bicicletes la banda Llobregat de la ciutat, a la carretera de Sants i Creu Coberta. En aquesta via es pacificarà la circulació a 30 km/hora, i continuarà amb un carril bici a la plaça d'Espanya per enllaçar amb el del Paral·lel.
També es traurà un carril de circulació de vehicles a la Via Augusta, que se substituirà per un carril bici.

Els vianants guanyaran 30.000 metres quadrats per fer possible la circulació mantenint les distàncies de seguretat als carrers de la ciutat.
A l'Eixample, s'adapten els plans als que ja hi havia de pacificació urbana. Als carrers Rocafort, Consell de Cent i Girona es compagina la circulació de 30 km/hora en un sol carri per als vehicles amb el de circulació de bicicletes. Al carrer Rocafort es crearà el carril bici complementari amb el del carrer Calàbria.
A la Via Laietana, segons la regidora, un dels plans de transformació més important, s'ampliaran les voreres a 4,5 metres, i es reduirà la circulació de cotxes a dos carrils -un per cada sentit-, i es destinarà la resta a carril bus i bici.
Els laterals de la Diagonal i la Gran Via també canviaran d'ús. El lateral mar de la Gran Via es destina a la circulació de vianants i bicicletes en un espai unificat. I de la mateixa manera es destinen a més espai públic els laterals de la Diagonal entre passeig de Gràcia i Francesc Macià, i entre passeig de Gràcia i Marina.
Transport públic: recuperar la confiança
Pel que fa al transport públic, el seu ús ha baixat per sota de l'ús del vehicle particular durant l'epidèmia. Mentre l'ús del transport públic ha baixat un 90%, el del vehicle particular està entre el 70 i el 80% de davallada.
En aquest sentit, l'objectiu de l'Ajuntament és incentivar l'ús del transport públic per recuperar la confiança, segons ha explicat la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón. Per garantir les mesures de distanciament, Alarcón reclama també un protocol que garanteixi l'aplicació de les mesures, que ara depèn de la conscienciació dels usuaris.
"El transport públic és el gran damnificat d'aquesta crisi. Hem de tornar a convertir el transport públic en un lloc segur. Cal crear un protocol de distàncies que doni seguretat al ciutadà.
Demanen un nou protocol de seguretat de com aplicar les mesures a partir de la fase de desconfinament, que sabem que s'està fent a nivell del ministeri i la Generalitat. No podem demanar als operadors que se'n facin responsables perquè no tenim prou guàrdies de seguretat."
El finançament del transport públic és, segons Alarcón, un altre dels problemes que s'ha d'afrontar. Durant la crisi, TMB, que representa un 60% del transport de la ciutat, ha deixat d'ingressar 30 milions d'euros, una xifra que pot ser més gran amb la suma de la resta d'operadors. El dèficit conjunt el donarà a conèixer l'ATM.

L'actuació en el transport públic se situa en 17 punts. Els principals, més espai per a l'autobús a la Via Laietana i la carretera de Sants, i 15 carrers on se segrega físicament el carril bus de la resta de carrils de circulació per agilitzar la mobilitat. S'incrementarà el pla de xoc de desinfecció als autobusos i al metro.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus MobilitatTransport públic