La Moncloa busca salvar la pròrroga de l'estat d'alarma i alerta de caos si no s'aprova
- TEMA:
- Estat d'alarma
En l'última pròrroga de l'estat d'alarma, el govern de Pedro Sánchez va rebre el suport de formacions com el PP, Ciutadans i el PNB. Ara, quan falten 48 hores per a la votació d'una altra pròrroga, aquestes formacions no veuen clar renovar la mesura i La Moncloa no té garantits els suports per allargar l'estat d'alarma. Aquest mateix dijous, ERC, que en l'anterior votació es va abstenir, ha anunciat que hi votarà en contra.
De fet, en aquests moments, algunes formacions veuen més raons per posar fi a l'estat d'alarma que no pas per prorrogar-lo. En un moment en què ja poden obrir petits comerços i perruqueries i, la setmana vinent, es podria començar a permetre fer el vermut en terrasses, l'oposició aposta per deixar de banda l'estat d'alarma.
El líder dels populars, Pablo Casado, ja ha advertit que, amb la informació que tenen, no poden donar suport a una pròrroga, la quarta, de l'estat d'alarma:
"Pensem que l'estat d'alarma prorrogat, a partir d'aquesta setmana, no té cap sentit. És a dir, el PP, a dia d'avui, amb la informació que tenim, considera que no podem donar suport a la pròrroga de l'estat d'alarma."
El PP demana que, abans d'aquest dimecres, es garanteixi que les autonomies tenen més pes en la desescalada. Una petició que també fa el PNB, que, en paraules del seu president, Andoni Ortúzar, reclama "un mecanisme de pacte amb les comunitats autònomes".
L'oposició coincideix a criticar La Moncloa per vincular les ajudes per als ERTO o el fons de 16.000 milions per a les autonomies a la continuació de l'estat d'alarma.
La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha defensat prolongar les ajudes autonòmiques i socials "sense necessitat d'estendre l'estat d'alarma".
El govern espanyol, en canvi, considera que no prorrogar l'estat d'alarma pot portar a un "caos" econòmic i sanitari, segons el ministre de Transports, José Luis Ábalos.
Dijous passat, en la roda de premsa per presentar les franges horàries, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va afirmar que era un "fet objectiu" que l'estat d'alarma ha funcionat i va apuntar que, per poder fer la desescalada adequadament, calia "restringir la lliure circulació" encara més temps.
ERC anuncia que hi votarà en contra
Mentrestant, Catalunya insisteix que les regions sanitàries han de ser el marc de referència durant el procés de desconfinament, en comptes de les províncies, com preveu el pla de Sánchez. Mentre que la Generalitat donava per fet que el govern espanyol acceptava el desconfinament per regions, La Moncloa nega que hi hagi cap acord en aquest sentit.
La Generalitat diu que va fer arribar per carta quines són les nou regions sanitàries, reclama el retorn de les competències i que Catalunya quedi exclosa de l'estat d'alarma.
Enmig d'aquest desacord, Esquerra ha anunciat que votarà en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, en declaracions a Ràdio 4, ha assenyalat que cal un canvi de funcionament davant de les negatives reiterades a les propostes sanitàries de la Generalitat:
"Ara que estem canviant de fase, que estem en una fase de desconfinament o postcontagi, ens sembla que s'ha d'aturar aquest estat d'alarma."
Pel que fa als comuns, que formen part del govern espanyol i que a Catalunya, han votat a favor dels pressupostos de la Generalitat, veuen bé un desconfinament per regions sanitàries i asseguren que La Moncloa és "receptiva" a la proposta de Salut.
La líder del partit al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat a tots els partits que "estiguin a l'alçada" i tinguin "responsabilitat" perquè l'estat d'alarma pugui "tirar endavant". Albiach ha dit que no es tracta d'un "caprici" del govern espanyol, sinó d'una "mesura que ha permès les restriccions de mobilitat per fer possible el confinament i ajudes econòmiques imprescindibles per aguantar aquesta crisi".