El president i el conseller delegat de l'empresa han viatjat a l'Aràbia Saudita (Eduardo Parra/Europa Press)
ANÀLISI

Desembarcament saudita a Telefónica: sorpresa, crides a la calma i un viatge d'alt nivell

La vinculació de l'empresa amb la indústria de defensa dona marge al govern espanyol per dir-hi la seva

Francesc Serra/Jordina MolasActualitzat

El desembarcament del grup saudita STC a Telefónica ha sacsejat els cercles financers i polítics, perquè ha arribat sense avisar --el govern espanyol va ser advertit aquest dimecres al vespre-- i afecta una empresa estratègica.

STC ha mesurat al mil·límetre la seva arribada, filant molt prim l'estructura financera de l'operació.


Què hi diu la llei

La regulació fixa que qualsevol inversió estrangera que superi el 10% de les accions d'una empresa considerada estratègica ha de passar pel filtre de l'autorització del govern espanyol.

Això inclou infraestructures, físiques o virtuals, relacionades amb l'energia, el transport, l'aigua, la sanitat, l'àmbit aeroespacial, defensa, emmagatzemament de dades, etc.

Es consideren tecnologies claus les relacionades, per exemple, amb la intel·ligència artificial, la seguretat digital, la connectivitat, la nanotecnologia o la microelectrònica.

Telefónica entra, d'una manera o altra, dins d'aquests condicionants, de manera que per poder posar en marxa l'operació, sense avís previ, el grup saudita ha adquirit el 9,9% del capital, just per sota del topall, per uns 2.100 milions d'euros. Això no requereix autorització prèvia.


El factor "estratègic"

Però el fet que Telefónica tingui contractes de defensa considerats sensibles dona al govern espanyol l'oportunitat de dir-hi la seva, perquè la normativa estableix que en el cas d'empreses amb contractes relacionats amb la indústria de la defensa, el topall és del 5%. Per comprar més accions, cal el permís oficial del ministeri.

I això explica la manera com el grup saudita ha estructurat l'operació, segons detalla el seu comunicat d'aquest dimecres; ha comprat directament el 4,9% de les accions de l'empresa, i això no té marxa enrere, perquè queda just per sota del límit del 5%.

L'empresa saudita ha expressat la seva confiança en el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete (Gabriel Luengas/Europa Press)

La resta de la compra per arribar al 9,9% del capital s'ha efectuat a través de derivats financers, que donen als saudites la propietat de les accions, però sense la veu i el vot corresponents.

I encara que en el seu comunicat STC subratlli que no té intenció d'adquirir el control o la participació majoritària a Telefónica, sí que vol fer valer el seu pes real dins l'empresa.

Això vol dir que haurà de demanar l'autorització corresponent al Ministeri de Defensa. Fonts de STC expliquen a l'agència EFE que "en els pròxims dies" faran els tràmits corresponents. El ministeri té tres mesos per contestar.


El govern espanyol s'ho vol mirar amb lupa

Una autorització que dona al govern espanyol l'oportunitat de dir-hi la seva. De moment, però, en cap cas ha rebutjat frontalment l'operació.

Aquest dimecres el missatge ha estat de "tranquil·litat", i tant la portaveu Isabel Rodríguez com la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, han insistit que posaran la lupa en l'operació per protegir els interessos estratègics espanyols.

La compra s'ha fet just per sota del topall que hauria fet necessària l'autorització prèvia del govern espanyol (STC)

Calviño ha admès que no en van ser informats directament fins al vespre, però s'agafa al "caràcter amistós" de l'operació, segons ha dit també Telefónica en un comunicat.

Per si de cas, ja s'ha filtrat que el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, i el conseller delegat, Ángel Vilá, han viatjat a l'Aràbia Saudita per entrevistar-se directament amb la cúpula de STC i conèixer de primer mà els seus plans.

En el seu comunicat, STC ha mostrat un perfil conciliador, assenyalant que té confiança en Pallete, "la seva estratègia i capacitat de crear valor".

El preu del petroli impulsa els saudites

L'operació s'emmarca en l'estratègia de diversificació econòmica que ha posat en marxa l'Aràbia Saudita, amb inversions estratègiques arreu del món, des de les renovables fins a la promoció de la indústria turística al país.

I arriba just quan ha anunciat que continuarà amb la retallada de producció de petroli, per fer pujar els preus; aquesta setmana el barril ja s'ha enfilat fins als 90 dòlars.

"Estan aprofitant especialment d'aquí fins el 2030 per invertir en sectors que diversifiquin el seus futurs ingressos", explica Jaume Puig, de GVC Gaesco, que considera que no van a buscar el control de l'empresa: "Saben que políticament no serà possible, i s'ho plantegen senzillament com una inversió financera."

ARXIVAT A:
EmpresaAràbia Saudita
Anar al contingut