Desenes de milers d'argentins recorden les víctimes de la dictadura amb crits contra Milei
El govern de Javier Milei aprofita el Dia de la Memòria per minimitzar el nombre de morts i desapareguts durant la dictadura militar
L'Argentina commemora el 24 de març el "Dia de la Memòria", una jornada en honor de les víctimes de la dictadura militar que va governar el país entre 1976 i 1983.
Aquest diumenge, desenes de milers de persones s'han manifestat a Buenos Aires en una de les marxes més multitudinàries que es recorden. Ho han fet per mantenir viva la memòria de 30.000 persones que van morir o van desaparèixer per la repressió dels militars, segons dades d'organitzacions pels drets humans.
A la manifestació d'aquest any s'ha sumat un component nou: l'arribada al poder de l'ultraliberal conservador Javier Milei, acaba de celebrar els seus cent dies a la Casa Rosada.
El govern de Milei ha posat en qüestió en repetides ocasions la xifra de 30.000 represaliats durant la dictadura. Segons Javier Milei i els seus ministres, els morts i desapareguts durant els set anys de dictadura no superen els 9.000.
A més, amb motiu del Dia de la Memòria, el govern argentí ha difós un vídeo de 12 minuts en què fa el seu propi balanç dels anys de dictadura, on rebaixa el nombre de víctimes i on per oferir "la veritat completa i memòria i justícia per a tots" fa incidència en les víctimes de la guerrilla d'extrema esquerra durant la dècada dels anys 70. Al vídeo es critica el "mercadeig de desapareguts" amb l'objectiu, diuen, de finançar les ONG en defensa dels drets humans.
Defensar la memòria
En la manifestació d'aquest diumenge, les proclames s'han centrat a rebatre la versió de Javier Milei sobre la dictadura amb crits com "Reament són 30.000", "Tot es guarda a la memòria", "Sí a la memòria, no a la por" o "Sí als drets, no a la dreta".
Molts dels manifestants portaven cartells i pancartes amb les cares dels desapareguts i dels morts durant els anys de la repressió política.
Estela de Carlotto, fundadora i durant molts anys presidenta de l'associació Abuelas de Plaza de Mayo ha dit que en dies com avui es demostra que el poble argentí està disposat a sortir al carrer "contra un govern que ens ofèn". De Carlotto s'ha mostrat "molt commoguda" per la gran mobilització i ha afegit "No som enemics de ningú".
Les grans organitzacions sindicals argentines s'han sumat a la manifestació en defensa de la memòria història, un fet que no era habitual en anys anteriors.
A més de la gran marxa de Buenos Aires, s'han fet manifestacions a moltes altres ciutats argentines.
- ARXIVAT A:
- Memòria històrica ArgentinaJavier Milei