Desescalada o reorganització russa? El mapa ja mostra com Ucraïna recupera terreny

Les tropes ucraïneses comencen a recuperar terreny, però l'OTAN adverteix que Rússia s'està reorganitzant per centrar-se en el Donbass

RedaccióActualitzat

La guerra fa evidents les seves conseqüències sobre el terreny. I aquests últims dies, amb l'oferiment de desescalada militar al nord per part de Rússia, s'hi estan notant petits canvis.

No n'hi ha prou pel president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que diu que no es creu "ningú ni cap frase bonica". Però les tropes ucraïneses comencen a recuperar alguns territoris arreu del país, pintats al mapa de color verd. Sobretot, a l'oest de Kíiv, la capital.

 

Segons el govern ucraïnès, la seva contraofensiva ha obligat Rússia a replegar part de les seves tropes cap a Bielorússia, deixant enrere municipis destrossats com Irpín, Severínivka, Butxa o Hostómel.

Els combats, que haurien baixat de nivell a la regió de Kíiv, sí que continuen a Txerníhiv, on, segons l'Institute for the Study of War, encara no hi ha símptomes de desescalada militar.

Una mica més a l'est, Ucraïna també ha recuperat territoris ocupats per les tropes de Putin al voltant de Khàrkiv, la segona ciutat del país. És el cas del municipi de Trostianets i d'una carretera clau situada als afores, també marcats en verd.

De combats, però, encara n'hi ha en molts llocs, especialment a la zona del Donbass i al sud del país, on Ucraïna també hauria guanyat posicions, entre Mikolaiv i Kherson.

Tanmateix, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, atribueix aquesta nova estratègia a una reorganització de tropes de l'exèrcit rus per centrar-se en el Donbass.

Stoltenberg diu que Rússia ha mentit reiteradament sobre les seves intencions i preveu que els atacs sobre la capital continuaran, perquè creu que la retirada de tropes de Kíiv anunciada per Moscou no és un replegament.

"Segons els nostres serveis d'intel·ligència, les unitats russes no s'estan retirant, sinó que es reposicionen. Rússia intenta reagrupar-se, reabastir-se i reforçar la seva ofensiva a la regió del Donbass. Al mateix temps, Rússia manté la pressió sobre Kíiv i altres ciutats."

 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut