En l'última setmana, la policia ha detingut més de 400 persones relacionades amb els atacs xenòfobs i contra la policia (EFE)

Desinformació i violència al Regne Unit: com l'extrema dreta difon odi a través de les xarxes

La revolta antimusulmana, incitada per líders i moviments xenòfobs, és una de les principals preocupacions del govern laborista: en menys de deu dies hi ha hagut més de 400 detinguts
Enllaç a altres textos de l'autor

Sergi Roca

Cap de la secció Internacional de Catalunya Ràdio

@sergirocap
Actualitzat
TEMA:
Xarxes socials

L'onada xenòfoba sense precedents recents desfermada després de l'assassinat de tres nenes a Southport la setmana passada preocupa molt el nou govern laborista. L'executiu de Keir Stamer ha desplegat un gran dispositiu en previsió de nous aldarulls, en les protestes convocades per grups d'ultradreta.

Les manifestacions d'extrema dreta d'aquest dimecres s'han desenvolupat sense violència, sota el control de més de 6.000 policies antidisturbis arreu del país. Paral·lelament, a ciutats com Londres, Bristol, Birmingham o Newcastle milers de persones han participat en protestes contra el racisme i la islamofòbia i per denunciar les accions de la ultradreta.

En total, els darrers vuit dies hi ha hagut més de 400 detencions de persones involucrades en la revolta antimusulmana. Aquest dimecres també s'ha condemnat a tres anys de presó, en un judici exprés, un dels participants en els aldarulls que va colpejar un agent de policia a la cara.

La viceprimera ministra britànica, Angela Rayner, ha visitat un hotel que acull peticionaris d'asil i va ser atacat per un grup de manifestants antiimmigració. Des d'allà ha volgut enviar un missatge de fermesa i ha assegurat que "no hi ha lloc per l'odi" al Regne Unit i que la policia respondrà "a qualsevol mena de violència".

També, l'alcalde de Londres, Sadiq Khan, ha emès un comunicat per demanar als londinencs que ajudin els amics i veïns que puguin patir aquesta violència, que va néixer per una informació falsa sobre l'autoria de l'assassinat de les tres nenes a Southport. Una mentida alimentada per l'extrema dreta a través de les xarxes socials.
 

Atacs contra migrants retransmesos en directe

En aquest context, la ministra de Justícia britànica, Heidi Alexander, ha instat les plataformes Meta, TikTok, X i Google a fer efectiu el seu compromís contra la difusió de missatges d'odi i desinformació. Molts atacs contra mesquites i centres d'ajuda a sol·licitants d'asil van ser retransmesos en directe, amb centenars de milers de visualitzacions.

Aquestes plataformes no només van difondre informacions falses que van alimentar la violència als carrers, sinó que els algoritmes van tenir un paper fonamental a l'hora de multiplicar l'abast d'aquests discursos d'odi, segons ha denunciat Amnistia Internacional en un comunicat aquesta setmana.

Fins i tot, el propietari de la xarxa X, Elon Musk, va prendre part activa en la qüestió i va expressar, en relació amb els aldarulls, que el Regne Unit estava abocat a "una guerra civil inevitable". Uns comentaris que Alexander va condemnar i va qualificar de "profundament irresponsables".

Contramanifestació antiracista a l'est de Londres, aquest dimecres (EFE)

El Regne Unit, "el futur cap on anem"

Segons els experts, el que estem veient al Regne Unit és un exemple claríssim de com s'origina un missatge d'odi i de com s'amplifica impunement per acabar desembocant en violència. Iago Moreno, sociòleg especialitzat en desinformació i xarxes socials, explica a Catalunya Informació com la desregulació de les xarxes crea un ambient propici per a les opinions extremistes i xenòfobes.

"El que està passant al Regne Unit és una imatge molt clara del futur cap on anem. Són les conseqüències de la desregulació de les grans plataformes i de les eines que utilitzen les extremes dretes del nostre context regional per manipular una opinió pública que és molt volàtil."

El catedràtic de Teories de la Comunicació de la UPF, Frederic Guerrero, considera que hi ha dues grans fonts que amplifiquen els discursos d'odi. D'una banda, hi ha influencers que s'han fet populars a l'ombra, sense posicionar-se explícitament com a part del moviment d'extrema dreta. Segons Guerrero, "aquests són els que tenen més influència sobre les generacions més joves".

L'expert també apunta que "fa molts anys que observem que, a les xarxes socials, l'extrema dreta nord-americana i europea estan molt ben organitzades". Moreno també coincideix a definir sense embuts aquesta "xarxa molt estructurada".

"Hi ha un ecosistema de creadors de contingut racista, xenòfob, islamòfob, que treballen dia a dia, quotidianament, per construir una bombolla d'opinió que, en moments concrets, com l'actual, exploten de forma violenta. Però es tracta d'una propaganda que treballa dia a dia i amb total impunitat."

Calen normatives que restringeixin l'abast de les xarxes socials

Per Moreno, la clau és la impunitat que hi ha a les xarxes per compartir tota aquesta desinformació amb escrits, vídeos falsos i retocats o directament amb assetjament. Guerrero també apunta en aquesta direcció i considera que calen lleis més dures i no deixar que siguin les mateixes plataformes les que s'autoregulin.

"Les plataformes no hi posaran fre. Ja ho vam veure amb Donald Trump: que la plataforma acaba prenent una decisió que hauria d'haver estat presa per una institució política, que ha de mantenir la seva legitimitat. Si nosaltres poséssim la solució en les plataformes, els estaríem cedint un aspecte que realment ha d'estar governat per institucions democràtiques."

Sobre la possibilitat d'una intervenció estrangera per alimentar encara més l'odi i la violència al Regne Unit, consideren que en aquest cas tot plegat respon molt més a actors domèstics. 

ARXIVAT A:
Xarxes socials Islamofòbia Racisme Xenofòbia Twitter Regne Unit
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut