Desmantellen un grup criminal d'origen asiàtic que podia blanquejar un milió d'euros setmanals del narcotràfic

ACN Barcelona - Els Mossos d'Esquadra han desmantellat un grup criminal d'origen asiàtic que tenia capacitat per blanquejar un milió d'euros cada setmana procedent del narcotràfic. La investigació ha durant més de dos anys i ha acabat amb 25 detinguts, dels quals set han ingressat a la presó. Els investigadors han intervingut més de 4 milions d'euros en efectiu i 300 quilos de marihuana. Els líders del grup movien enormes quantitats de diners provinents del narcotràfic que, a canvi d'una comissió, posaven a disposició d'altres organitzacions criminals que operaven en diferents països europeus. És l'entramat de més dimensió investigat mai a Catalunya vinculat al blanqueig i al tràfic internacional de marihuana.

El dispositiu es va portar a terme el passat 26 de novembre a Barcelona i la seva àrea metropolitana, amb entrades a Sant Joan Despí i Sabadell. Hi van participar 500 mossos, amb 30 escorcolls, dels quals un a Màlaga i dos a Castelló.

La investigació va començar a principis del 2022, quan els Mossos van relacionar diferents investigacions vinculades amb importants intervencions de diners en efectiu a persones de diferents nacionalitats que, tot i que en un principi podien semblar inconnexes, tenien com a nexe d'unió ciutadans d'origen asiàtic pertanyents a una mateixa organització especialitzada en el blanqueig internacional de diners.

Jonatan Herrera, sotscap de la Divisió d'Investigació Criminal Central, ha explicat que aquesta investigació es considera la més profunda i laboriosa que ha fet mai el cos per estudiar el mecanisme que permetia que l'organització mogués els diners d'origen criminal amb destí a altres grups especialitzats en el tràfic de drogues a canvi d'una comissió d'entre el 3 i el 5%.

Indicis a una zona comercial de Badalona regentada per ciutadans asiàtics

Per la seva banda, José Angel Merino, cap de l'Àrea Central de Delictes Econòmics, ha relatat que durant els darrers anys, els Mossos havien acumulat indicis sobre aquest grup, que operava especialment en una zona comercial de Badalona on la gran majoria de locals i naus comercials són regentades per ciutadans asiàtics. En aquest sentit, ha destacat la dificultat per investigar aquesta comunitat, ja que es caracteritza pel seu gran hermetisme i utilitza habitualment canals de comunicació de difícil accés policial, amb encriptacions militars, i amb relacions molt tancades entre els seus membres.

Malgrat això, ha apuntat que els investigadors van poder determinar que el grup tenia forts vincles amb altres estructures criminals que operaven en diferents països europeus. Per arribar a aquesta conclusió, es va intercanviar diferent informació amb Europol a través d'Ordres Europees d'Investigació.

En aquesta línia, ha assegurat que una de les característiques que més va sobtar els investigadors va ser la facilitat que tenia l'organització per moure ràpidament enormes quantitats de diners. "L'entramat criminal era capaç de moure setmanalment un milió d'euros que posava a disposició de diferents grups criminals, entre les quals destaquem una lituana i una albana que hem investigat", ha comentat. 

Alhora, a dit que a banda de moure diners en efectiu, l'organització feia aquesta operativa d'enviament i recepció de monedes a través de criptomònades. Així, ha apuntat que un dels principals investigats de la facció asiàtica que integrava l'organització criminal va estar vinculat a moviments de criptomonedes per valor de 30 milions d'euros des del 2021. Merino ha assenyalat que aquesta activitat paral·lela va suposar un obstacle afegit a la investigació policial.

A banda, ha dit que un altre fet que va complicar la investigació va ser l'existència de diferents localitzacions (naus industrials, domicilis particulars, locals comercials) que utilitzaven com a punt de contacte entre l'organització investigada i el contacte del grup criminal que volia contractar els seus serveis. Aquesta estratègia els hi permetia, per un costat, dificultar l'acreditació de l'entrega o recepció dels diners per part de la policia, i per l'altra, permetre una activitat contínua de moviment de diners independentment de la identificació policial d'una d'aquestes ubicacions.

Un "gran banc clandestí" al servei del blanqueig de capitals

El cap de l'Àrea Central de Delictes Econòmics, ha detallat que el grup feia servir tres mecàniques delictives diferents per blanquejar capitals. En primer lloc, utilitzava sistemes de compensació de diners entre països amb delegacions d'origen asiàtic ubicades a diferents punts de la geografia europea. "Tenien diferents delegacions no només aquí, sinó a diferents països, i treballaven en connivència amb d'altres delegacions de forma que els diners no cal que viatgin físicament perquè cada sucursal té diferents faccions criminals que lliuren i reben diners a través d'aquesta metodologia", ha assenyalat. Ha dit que aquest és un "sistema bancari opac" controlat per ciutadans xinesos, conegut com el 'fei chien' o 'hawalla', que s'utilitza per blanquejar els beneficis obtinguts del negoci de la droga.

També feien contraban d'efectiu mitjançant correus humans o vehicles, així com transferències de diners sota el pretext d'una operació comercial fraudulenta entre empreses en connivència amb els investigats.

A més, el grup criminal tenia un ampli ventall de domicilis o locals on, persones de confiança d'altres grups criminals, acudien quan volien moure grans quantitats d'efectiu fora de l'Estat, de tal forma que funcionava com una mena de "gran banc clandestí" al servei del blanqueig de capitals de qualsevol activitat criminal rebent i lliurant diners amb origen il·lícit, seguint les indicacions dels líders d'altres faccions criminals.

D'aquesta manera, els grups organitzats que volien moure grans sumes de diners sense ser detectats, a canvi d'una comissió d'entre un 3% i un 5%, utilitzaven la infraestructura asiàtica per desplaçar els diners ràpidament a altres països.

Vehicles modificats en tallers clandestins per transportar diners

Merino ha destacat que un dels mètodes utilitzats per blanquejar els diners era la utilització de vehicles d'alta gamma que eren modificats estructuralment en tallers clandestins per incorporar dobles fons repartits per l'interior d'un vehicle que permeten transportar substàncies o diners en metàl·lic d'una manera oculta. Ha assegurat que feien servir vehicles amb amagatalls "molt ben dissenyats" i impossibles de detectar en un control policial rutinari: "Eren sofisticats i usaven mecanismes hidràulics i elèctrics que s'activaven a través de controls amagats dintre del turisme", ha explicat. En aquest sentit, ha dit que la policia ha constatat que cada cop aquests sistemes s'usen més per part de grups criminals.

A més, ha assegurat que per garantir la custòdia segura dels diners criminals, l'organització comptava amb conductors de confiança i el vehicle incorporava, a més a més, un avançat sistema integrat de càmeres i micròfons que permetia als líders la monitorització dels diners i el conductor en temps real durant tot el trajecte. "Portaven més de 250.000 euros dins el vehicle i el propietari dels diners volia saber en temps real qualsevol circumstància que afectés el transport, tant si s'obria una porta, si algú pujava al turisme o si el cotxe s'aturava", ha remarcat.

Els investigadors van intervenir i localitzar aquests vehicles d'alta gamma i dos tallers que feien les modificacions estructurals sobre els turismes, els quals viatjaven per tota Europa i podien portar en cada transport altes summes de diners en efectiu.

La majoria dels diners que movien provenia del tràfic de marihuana

Tot i que els diners que blanquejaven podien venir de qualsevol activitat criminal, principalment transportaven diners provinents del tràfic de marihuana. Els Mossos van interceptar un camió, per exemple, que transportava ocult en la càrrega més de 270 quilos de marihuana, i que tenia com a primera destinació països del centre d'Europa. El tràfic de drogues tenia el seu origen a Catalunya, on els grups que després contractaven l'organització desmantellada, realitzaven un gran número de compres a productors locals en quantitats que anaven dels 5 quilos als 20 de marihuana. Després l'emmagatzemaven i preparaven en bosses precintades al buit, que més tard anirien ocultes en transports de mercaderies lícites direcció Europa. Els beneficis d'aquest tràfic són els que després movien els membres del grup desmantellat.

El sotscap de la Divisió d'Investigació Criminal Central, Jonatan Herrera, ha afirmat que el blanqueig de capitals és un dels delictes dels quals gairebé mai existeix denuncia. "Moltes vegades són delictes a l'ombra que tendeixen a aconseguir poder econòmic que aquests grups reintrodueixen al sistema en benfici propi, amb vehicles d'alta gamma, per exemple, que posteriorment els faciliten la seva acció criminal", ha remarcat. 

Una trentena d'entrades i 25 detinguts

Un cop acreditada l'activitat i els rols dels investigats, el jutjat d'instrucció número 4 de Badalona va autoritzar el dispositiu del passat 26 de novembre, amb 30 escorcolls i 25 detinguts, 17 homes i 8 dones, d'entre 25 i 40 anys. Són membres del grup que blanquejava diners però també dels que el contractaven.

En total, els investigadors van intervenir a Catalunya prop de 4 milions d'euros en efectiu, gairebé 300 quilos de marihuana, 4 armes de foc, joies i rellotges de luxe, matrícules i dispositius de seguiment i monitorització de vehicles, inhibidors de freqüències, telèfons d'encriptació militar, una premsa hidràulica per encunyar monedes de dos euros falses. També es va intervenir una caixa de seguretat gestionada per una empresa privada a Barcelona que contenia més de 40.000 euros.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut