Desnonaments i talls d'aigua i llum als més vulnerables, suspesos fins al 9 de maig
El Consell de Ministres prorroga la moratòria de desnonaments fins al final de l'estat d'alarma i l'amplia a altres col·lectius vulnerables
El Consell de Ministres ha aprovat la suspensió dels desnonaments i els talls de subministraments a la població vulnerable fins al final de l'estat d'alarma, el 9 de maig de l'any vinent. Amb l'aprovació d'aquest decret llei, no es podrà desnonar ningú que no tingui una alternativa habitacional, inclosos els ocupants d'habitatges buits que no tinguin contracte de lloguer.
El text aprovat prorroga la moratòria, que expirava el 31 de gener, i l'amplia a col·lectius vulnerables per altres causes o que han vist agreujada la seva situació de vulnerabilitat a causa de la pandèmia. Això també inclou els ocupants sense contracte d'habitatges buits propietat de grans tenidors, de persones propietàries de deu o més immobles.
Pel que fa a famílies que ocupen pisos buits de grans tenidors, els desnonaments quedaran suspesos tres mesos, un temps durant el qual hauran d'acreditar la seva situació de vulnerabilitat econòmica.
En casos de dependència, violència masclista i menors d'edat, tampoc es podrà fer fora els ocupants d'habitatges.
Els serveis socials de les comunitats autònomes seran els encarregats de determinar què es pot considerar com a família o persones vulnerables i de proporcionar-los una alternativa d'"habitatge digne".
Compensacions per als propietaris
La mesura contempla compensacions per als propietaris. En el cas de llogaters amb contracte, tots els propietaris, siguin particulars o grans tenidors, tindran dret a sol·licitar una compensació si l'informe dels serveis socials acredita la vulnerabilitat econòmica dels desnonats. Aquesta compensació consistirà en el preu mitjà de lloguer de l'entorn on s'ubiqui l'immoble, calculat a partir dels índexs de referència.
En els casos d'ocupacions d'habitatges de grans tenidors, els propietaris també podran demanar una compensació si demostren que la suspensió del desnonament els ha ocasionat un perjudici econòmic.
L'aprovació del decret, anunciat a principis de mes, arriba després de setmanes d'estira-i-arronsa entre els socis de l'executiu, en què la vicepresidència de Pablo Iglesias rebutjava precisament qualsevol mesura compensatòria per als grans tenidors, que acostumen a ser fons d'inversió, entitats financeres o immobiliàries.
Paral·lelament a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Iglesias ha fet públic un vídeo en què assegura que el decret aprovat "no és la panacea, però donarà tranquil·litat a les famílies".
Hoy, por fin, hemos aprobado en el Consejo de Ministros la suspensión de los desahucios sin alternativa habitacional y la prohibición de cortar la luz, el agua y el gas a hogares vulnerables mientras dure el estado de alarma. pic.twitter.com/f7Bp82BUhl
— Pablo Iglesias 🔻 (@PabloIglesias) December 22, 2020
Prohibició dels talls de subministraments
El govern espanyol també ha tirat endavant la prohibició dels talls de subministraments de serveis bàsics com aigua, gas i electricitat a la població vulnerable i en risc d'exclusió social.
Als usuaris sense contracte que no tenen condició de vulnerabilitat però poden acreditar-la mitjançant els serveis socials o mediadors socials, tampoc se'ls podran tallar els subministraments.
Ábalos: "No legitima cap ocupació"
El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha destacat que la norma aprovada és "extraordinària per a un moment de dificultat excepcional", però que "no legitima cap ocupació d'habitatge", sinó que "reforça les garanties judicials" i impulsa el compromís de la resta d'administracions públiques amb competències en habitatge.
- ARXIVAT A:
- Estat d'alarmaHabitatgeCoronavirus