Un guarda de seguretat controla els accessos a l'estació de metro de plaça Catalunya
Un guarda de seguretat controla els accessos a l'estació de metro de plaça Catalunya (Europa Press)

Desokupa s'endinsa més en la seguretat privada i pacta formar vigilants de Rodalies i TMB

L'empresa de desallotjaments extrajudicials firma un acord amb ADN Sindical, que representa treballadors de seguretat privada de Rodalies, el Metro de Barcelona o els jutjats, entre altres

RedaccióActualitzat

Nou conveni entre Desokupa i un sindicat de seguretat privada per formar treballadors de Rodalies i el metro de Barcelona. ADN Sindical Seguretat i Serveis de Catalunya ha pactat amb l'empresa de desallotjaments extrajudicials un acord de formació per als seus afiliats.

Aquest sindicat del sector de la seguretat privada representa treballadors de Rodalies, el Metro de Barcelona i els jutjats, entre altres.

En una piulada al seu perfil de X, ADN Sindical defensa que existeix "la necessitat de formar els companys de seguretat davant el gran augment de violència a TMB i les Rodalies, centres comercials i un llarg etcètera" i acusa la conselleria d'Interior de "passivitat".


Sergi Sánchez, director de seguretat i assessor del sindicat ADN, ha explicat al 324.cat que fa anys que demanen aquesta formació, sobretot després dels atemptats de l'agost del 2017. A més, ha lamentat que no han atès les seves demandes fins ara i que confien que el nou govern de la Generalitat ho faci. 

"Sabem que la llei diu que no és una formació reglada; és una formació extra i voluntària , com anar a un gimnàs", ha assenyalat Sánchez, que ha reconegut que aquest és "un tema reivindicatiu davant la passivitat de les nostres demandes per part del ministeri de l'Interior". 

El conveni es fa amb el Club Desokupa, el nou negoci de formació de l'organització de desallotjaments que diu voler "proporcionar les habilitats necessàries per defensar-se en situacions perilloses als carrers".

Sánchez ha destacat que "al club hi ha entrenadors de la policia nacional, Guàrdia Civil i Ertzaintza" i ha aclarit que el desembre del 2023 van denunciar Desokupa "per intrusisme laboral arran d'un desnonament al Raval".

Segons Desokupa, existeix una inseguretat creixent que justifica aquest projecte, una afirmació, però, que no se sustenta en les dades oficials de criminalitat.

"En un món on la seguretat personal és una preocupació creixent, creiem fermament en la importància de capacitar els individus perquè puguin protegir-se a si mateixos i als seus éssers estimats", diuen al seu web.
 

Efecte reclam: més convenis amb Desokupa

La notícia arriba després de l'acord entre el Sindicat Unificat de Policia (SUP) i Desokupa per formar 30.000 agents de policia, una entesa que ha generat nous vincles amb altres sindicats de seguretat.

Després d'aquest segon anunci, el líder de Desokupa, el conegut ultradretà Dani Esteve, s'ha vantat d'estar a punt de tancar més convenis en els pròxims dies: "Tinc quatre [convenis] més a sobre de la taula: presons, forestals, portuaris..."


Segons Esteve, pròximament s'anunciaran més acords als quals es podran afegir altres treballadors de l'administració pública.
 

Interior assenyala que és una competència estatal

Des del Departament d'Interior es recorda que la formació regulada dels vigilants de seguretat privada a Catalunya és una competència estatal, que es porta a terme a través d'acadèmies de formació. Els cursos organitzats per aquestes acadèmies han de complir els requisits que s'especifiquen en aquesta web de la conselleria.

Sobre l'acusació d'ADN que no han rebut la formació necessària per part d'Interior, la conselleria assegura que s'han fet moltes formacions a seguretat privada. El departament manté que ni Desokupa ni altres iniciatives afins estan registrades com a empreses de seguretat privada i no formen part de les competències de la Generalitat. Tanmateix, afegeix que les empreses i professionals del sector poden contractar formacions amb altres entitats.

La primera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i presidenta de TMB, Laia Bonet, ha explicat en roda de premsa que analitzaran "l'impacte" del conveni de formació i prendran "les decisions que facin falta":

"El personal que treballa en matèria de seguretat en el metro se li exigeix complir en tot moment amb ple respecte als drets dels usuaris i de qualsevol persona."


La legalitat dels convenis, en disputa

L'excoordinador de programes de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Jaume Bosch, creu que els acords amb Desokupa suposen tota una "il·legalitat" i considera que la vinculació de l'empresa amb l'extrema dreta és "clara":

"La Llei de Forces i Cossos de Seguretat estableix que la formació els cossos policials ha d'anar vinculada als principis d'actuació que marca la llei, entre els quals hi ha impedir qualsevol pràctica abusiva o discriminatòria que comporti violència física o moral."

Bosch defensa que el Ministeri de l'Interior hauria d'impedir la celebració dels cursos, evitar-ne cap homologació i obrir una investigació per evitar aquestes activitats. 

De fet, el Ministeri de l'Interior ja va anunciar que estudiaria impugnar el conveni amb el SUP i va negar cap vinculació de la iniciativa amb la Direcció General de la Policia. Sumar també va demanar la il·legalització de Desokupa en considerar-la una organització "parapolicial". 

A més, Bosch contextualitza la bateria d'acords de sindicats policials amb Desokupa en el marc d'una estratègia política de l'extrema dreta per infiltrar-se als cossos policials en l'àmbit europeu:

"A l'estat espanyol, és evident que això està passant. És necessari i urgent que les administracions actuïn amb contudència per garantir que la policia està al servei de la defensa dels drets de la ciutadania".

"Desokupa ha aprofitat el focus mediàtic des de fa ja molt de temps", afirma el periodista especialitzat en extrema dreta Miquel Ramos, que afegeix que "ni l'organització ni el seu líder han amagat mai les sintonies i simpaties amb l'extrema dreta".

Ramos alerta que és "molt perillós" que una empresa privada amb aquesta imatge entri en les funcions públiques de seguretat i defensa que les administracions han de ser "molt curoses a l'hora de seleccionar quin tipus de professionals volen".

"Les empreses privades ja faran el que voldran, però les administracions públiques han de cuidar molt la imatge dels funcionaris, òbviament dels encarregats de la seguretat pública. Això exigeix una absoluta neutralitat i un absolut respecte als drets humans, coses en què l'extrema dreta no destaca, precisament."

El periodista considera que aquests moviments de Desokupa s'emmarquen dins de "la patrimonialització de les forces i cossos de seguretat de l'estat que està fent l'extrema dreta a escala global".

Ramos indica que qualsevol professional de la seguretat té a l'abast molts recursos pel que fa a la seguretat i que la tria de Desokupa no és casualitat. "Si un funcionari públic tria aquesta empresa per a la formació, jo penso que va més enllà d'una qüestió merament professional, sinó que hi ha també una tria ideològica", conclou.

 

 

ARXIVAT A:
RodaliesTransport públicSeguretat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut