Un dels alumnes als quals l'Ajuntament de Manresa ha regalat un despertador
Un dels alumnes als quals l'Ajuntament de Manresa ha regalat un despertador (3Cat/Nati Adell)
Catalunya al dia

Despertadors contra l'abús del mòbil: Manresa regala rellotges als alumnes de primer d'ESO

En el marc de la campanya "Ets addicte a la pantalla?", també es donaran estovalles de paper als restaurants i es pintaran missatges a terra per reflexionar sobre els efectes per a la salut

Enllaç a altres textos de l'autor

Nati Adell

Corresponsal de Catalunya Ràdio a la Catalunya central

Despertadors gratuïts per als alumnes de primer d'ESO per lluitar contra l'ús excessiu del mòbil.

Amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament de Manresa vol evitar que els infants i adolescents de la ciutat s'enduguin el telèfon a l'habitació durant la nit perquè els fa d'alarma. O que l'agafin ja a primera hora del matí i s'hi quedin enganxats.

Aquest dimecres s'han començat a repartir els prop d'un miler de despertadors que es donaran a tots els alumnes del primer curs d'ESO de la ciutat. Els primers que l'han rebut han estat els nois i noies de l'Institut Escola Manresa.

La intenció, tal com explica el regidor d'Educació, Pol Huguet, és que els nois i noies tinguin "una excusa menys" per estar a prop del mòbil.


Estovalles i missatges a terra per reflexionar

El repartiment de despertadors es fa en el marc de la campanya "Ets addicte a la pantalla?", que també comprèn altres iniciatives.

Així, també es repartiran, als restaurants, estovalles de paper individuals que contindran missatges conscienciadors i propostes d'activitats amb un doble objectiu.

D'una banda, convidar els adults a deixar el mòbil durant els àpats i socialitzar i, de l'altra, fer-los reflexionar sobre les conseqüències que té deixar el mòbil a l'infant durant l'àpat.

A més, també s'imprimiran missatges sobre l'asfalt de la plaça Espanya perquè la gent que camina mirant el mòbil reflexioni sobre tot el que ens perdem si en fem un ús abusiu.

Aquest és el vídeo de la campanya per prevenir l'ús abusiu del mòbil:


Gina, 12 anys: "El mòbil no és tan necessari"

La campanya compta amb el suport del Grup d'Adolescència Lliure de Mòbils del Bages.

Una de les portaveus, Gemma Franquesa, celebra que la campanya ajudarà les famílies a reduir la pressió social per comprar un mòbil intel·ligent als fills quan arriben a l'ESO i a "no banalitzar l'ús del mòbil en edats primerenques".

La Gina té 12 anys i és de les poques de la seva edat que no té mòbil perquè els seus pares consideren que no l'ha de tenir fins als 16.

"Més d'un cop he dit que el necessitava. Bé, més que necessitar-lo, el volia. Però, quan hi dones voltes, t'adones que no és tan necessari."

L'Aran sí que en té i el fa servir unes tres hores cada dia. Explica per què, segons ell, el necessita:

"Per xatejar amb els amics, quedar i demanar els deures."

 

L'abús de les pantalles: un problema de salut pública?

Abusar dels mòbils té efectes negatius per als infants i adolescents, com alerta la psicòloga clínica Dominica Díez, responsable de la unitat d'addiccions comportamentals de la Fundació Althaia de Manresa.

"Cada vegada veiem més efectes en l'àmbit de la salut, tant física com emocional. Molts problemes visuals, casos d'obesitat pel sedentarisme, mal de cap i problemes d'atenció, així com en les relacions socials o la baixa autoestima"

Sostenen que l'ús abusiu de les pantalles ja s'ha d'entendre com un problema de salut pública i, per això, la intenció de la campanya és promocionar un "bon ús de la tecnologia", explica la regidora d'Infància i Joventut, Isabel Sánchez.

 

ARXIVAT A:
Infància Tecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut