Un nen palestí amb bidons d'aigua per omplir en un punt de recollida d'aigua (Europa Press/Omar Ashtawy)
Catalunya migdia (cap de setmana)

Després de la fam, l'aigua: denuncien que Israel la utilitza com a arma de guerra a Gaza

Un informe de l'ONG Oxfam-Intermón acusa Israel de bloquejar en un 94% l'arribada d'aigua a la franja els últims 2 mesos amb tàctiques prohibides per la legislació internacional

RedaccióActualitzat

Oxfam-Intermón denuncia Israel per fer servir l'aigua com a arma de guerra contra la població palestina de Gaza i acusa el govern de Tel-Aviv de menysprear la vida i el dret internacional.

Un informe de l'ONG, que es diu "Crims de guerra d'aigua", analitza dades de maig i juny. Segons l'estudi, les tàctiques israelianes de tallar les canonades, destruir les instal·lacions hídriques i bloquejar l'ajuda, han reduït un 94% l'arribada d'aigua a la Franja, comparant-ho amb les xifres d'abans de la guerra.  

Oxfam-Intermón apunta que els palestins de Gaza només tenen accés a 4,7 litres per persona i dia per cuinar, beure i per a la higiene personal. Això és gairebé una tercera part de les necessitats hídriques mínimes en cas d'emergència.

La Meera, que treballa per Oxfam sobre el terreny, retrata una situació dramàtica: "La gent ha de caminar molt només per omplir un o dos bidons d'aigua. Famílies senceres, inclosos menors de 9 anys, noies adolescents, dones, gent gran..."

"Els he vist amarats de suor, l'esquena doblegada sota el pes del bidó, tots abocats a una rutina esgotadora que sovint es repeteix 2 o 3 vegades al dia."

Family members of Ahmed Shinbari fetch water in the northern parts of Gaza, on July 17, 2024.
Un home i dos nens carregant aigua aquesta setmana al nord de Gaza (Xinhua News/Mahmoud Zaki)

Com s'ha arribat fins aquí?

L'informe cita la destrucció sistemàtica d'infraestructures relacionades amb l'aigua i el bloqueig com una combinació letal.

Calculen que la destrucció de les infraestructures d'aigua i electricitat, i les restriccions per a l'entrada de peces de recanvi i combustible a la franja han fet caure la producció d'aigua un 84%.

El subministrament extern per part de la companyia nacional d'aigües d'Israel s'ha reduït un 78% des de l'inici de l'ofensiva israeliana.

A més, els bombardejos de l'exèrcit també han destrossat el 70% de les bombes d'aigua residuals i totes les plantes de tractament d'aigües residuals.

Oxfam-Intermón assegura que s'han inutilitzat la majoria de laboratoris d'anàlisi de la qualitat de l'aigua que hi havia a la ciutat de Gaza i que Israel hi ha restringit l'accés dels equips d'anàlisi d'aigua de la mateixa ONG.  

La ciutat de Gaza ha perdut gairebé tota la capacitat que tenia de producció hídrica, amb el 88% dels pous malmesos o destruïts, i totes les dessalinitzadores inutilitzades.

Primer la fam, després l'aigua

Per l'autora de l'informe, Lama Abdul Samad, especialista en Aigua i Sanejament d'Oxfam Intermón, és evident que Israel ha provocat una emergència humanitària devastadora: "Ja hem vist com aplica càstigs col·lectius i com ha fet servir la fam com a arma de guerra i ara veiem que fa el mateix amb l'aigua." 

"La restricció deliberada de l'accés a l'aigua no és una tàctica nova. Ja fa anys que el govern d'Israel priva la població de Gaza i Cisjordània d'aigua potable en quantitats suficients." 

A principis d'any, la Cort Internacional de Justícia va exigir a Israel que garantís l'accés a l'ajuda humanitària davant la situació crítica que s'estava vivint a Gaza.

Però la resposta, segons Oxfam, ha estat més bloqueig. Lama Abdul Samad reclama a la comunitat internacional que adopti mesures urgents per evitar més patiment, "apel·lant a la justícia i els drets humans tal com estan reflectits en la Convenció de Ginebra i en la Convenció contra el Genocidi".

L'autora de l'informe remarca que el dret internacional humanitari protegeix el subministrament d'aigua i prohibeix a les parts en guerra que en deneguin l'accés a la població.

També recorda que la Convenció de Ginebra considera les instal·lacions hidràuliques com a béns que han d'estar protegits dels atacs i conclou que "privar d'aigua els civils de manera intencionada és un crim de guerra".
 

Crisi sanitària

Oxfam-Intermón denuncia que el bloqueig israelià, sumat a la destrucció sistemàtica de les instal·lacions de subministrament d'aigua i de sanejament ha provocat una crisi sanitària que tindrà un impacte catastròfic per a la salut dels palestins de Gaza.

El consum d'aigua en males condicions de salubritat ha disparat els casos de diarrea, hepatitis A i disenteria. I preocupa que, per la mala qualitat de la poca aigua disponible, hi hagi algun brot de còlera.

Segons Oxfam, el 26% dels palestins de Gaza han agafat malalties greus que s'haurien pogut evitar.

Els palestins de Gaza cada cop ho tenen més difícil per mantenir una higiene mínima (Xinhua News/Mahmoud Zaki )

La Fàtima explica els desafiaments de caure malalt en l'actual situació insalubre: "Fa tres dies em van diagnosticar hepatitis A. Em fa pena, perquè no trobem aigua neta. L'última vegada que vaig veure rajar aigua de l'aixeta va ser abans de la guerra. La quarantena és impossible quan tots compartim aquest espai vital."

"No hi ha aigua, ni sabó, ni xampú, no hi ha res per mantenir una higiene adequada. En aquesta guerra les necessitats més bàsiques s'han convertit en luxes."

Oxfam-Intermón, que és experta en crisis d'aigua i sanejament, demana a Israel que els permeti aplicar una acció humanitària íntegra i sense restriccions a la Franja, i que pagui el que costi la reconstrucció de tota la infraestructura destruïda.

 

ARXIVAT A:
Guerra a Gaza
Anar al contingut