Destrueixen una gran presa a Ucraïna i inunden la regió de Kherson, amb milers d'evacuats
Occident acusa Rússia de la destrucció de la presa de Kakhovka, que estava sota control rus, i Ucraïna diu que ho han fet per aturar la seva ofensiva
La gran presa hidràulica de Kakhovka sobre el riu Dniéper, al sud d'Ucraïna, ha estat destruïda per la seva part central aquesta nit de dilluns a dimarts i l'aigua amenaça d'inundar la zona de Kherson.
Ho han confirmat tant Rússia com Ucraïna, que s'acusen mútuament. Es pot veure la destrucció de la presa en les imatges de satèl·lit facilitades per l'agència Reuters i en les gravades amb dron i difoses per Ucraïna, i també com se n'està escapant l'aigua.
És una presa de més de 3 quilòmetres de llarg i d'entre 30 i 45 metres d'alçada construïda el 1956, en època soviètica, i ara estava sota control de l'exèrcit rus.
Gran embassament sobre el riu Dniéper
L'embassament d'aquesta presa té una superfície de més de 2.000 quilòmetres, conté 18 quilòmetres cúbics d'aigua, fa més de 230 quilòmetres de llarg i arriba fins a la central nuclear de Zaporíjia.
Segons l'exèrcit ucraïnès, han estat "les forces d'ocupació russes" les que han fet explotar la presa i ara està estudiant quines són "les zones probables d'inundació".
Les autoritats de la zona de Kherson han dit que havien començat a evacuar les poblacions afectades i que al cap de 5 hores l'aigua arribaria a "nivells crítics".
Acusacions encreuades entre Rússia i Ucraïna
En un vídeo adreçat a la població, el cap militar ucraïnès a Kherson, Aleksandr Prokudin, ha atribuït la destrucció de la presa a Rússia:
"L'exèrcit rus ha perpetrat un altre atac terrorista, ha volat la presa de Kakhovka."
Més tard, l'empresa pública hidroelèctrica d'Ucraïna, Ukrhidroenergo, ha afirmat en un comunicat que les explosions han estat "a l'interior de la sala de màquines de la central" i que són "irreparables".
Per la seva banda, l'alcalde rus de Nova Kakhovka, Vladímir Leontiev, nomenat pel govern de Putin, ha atribuït l'acció a Ucraïna, tot i que de manera poc convincent:
"Hi ha hagut una sèrie d'atacs a la central hidroelèctrica de Kakhovka, que han destruït les vàlvules, i l'aigua de l'embassament ha començat a sortir sense control."
Segons la versió russa, Ucraïna hauria llançat míssils de matinada contra la central hidroelèctrica i hauria destruït 11 de les 28 vàlvules que controlen el pas de l'aigua.
Comença l'evacuació de la població de les zones inundables
Poques hores després de l'explosió a la presa, els responsables ucraïnesos han calculat que caldrà evacuar 16.000 persones de la "zona crítica", més exposada a quedar inundada per l'aigua de la presa.
L'evacuació ja ha començat, amb més de 700 persones d'algunes de les 80 poblacions que hi ha en aquesta zona. Es dona la circumstància, però, que la majoria d'aquestes poblacions estan situades dins els territoris ocupats i controlats per l'exèrcit rus.
Cap al migdia, a la ciutat de Nova Kakhovka i riu avall, el nivell de l'aigua havia inundat moltes zones urbanes i fins i tot arrossegava cases senceres:
#Ukraine ??: at some spots the current was so strong that entire homes are flooding down the river. pic.twitter.com/KJTZsFt8Mh
Thomas van Linge (@ThomasVLinge) June 6, 2023
Aquesta simulació animada feta a la tardor sobre una llavors hipotètica destrucció de la presa de Kakhovka mostra les zones que quedaran inundades pel torrent d'aigua:
A banda d'obligar a marxar milers de persones, la inundació d'aquesta zona beneficiarà sobretot l'exèrcit rus, perquè evitarà que s'hi pugui moure l'exèrcit ucraïnès.
Per tant, hi ha molts indicis que apunten que la voladura de la presa pot ser una maniobra de Rússia per impedir o almenys dificultar l'ofensiva per a la qual es preparava Ucraïna amb l'objectiu de recuperar els territoris ocupats.
"És un cop a la seguretat alimentària mundial"
Un membre de l'oficina del president Zelenski, Andrí Iermak, ha assegurat que la desaparició de la presa és "el pitjor desastre provocat per l'home al món en les últimes dècades".
El motiu d'una afirmació tan rotunda és que, segons Iermak, l'incident afectarà greument la producció d'aliments d'una de les zones més fèrtils del país i del món sencer:
"És un cop a la seguretat alimentària mundial. Aquest desastre afectarà el sistema d'irrigació del sud d'Ucraïna."
Mentrestant, als mitjans de Rússia, Leontiev ha afirmat que la presa no es podrà arreglar i que caldrà tornar-la a construir:
"Evidentment, una reforma és impossible. Crec que, igual que quan es va construir en la dècada del 1950, haurem de tornar-ho a fer després de la nostra victòria."
Segons Leontiev, les clavegueres de Nova Kakhovka, la ciutat que és més a prop de la presa, ja estan inundades, i s'han evacuat unes 300 cases pròximes, però que passades 72 hores l'aigua recuperarà el nivell habitual.
Zelenski: "Els terroristes russos no podran aturar Ucraïna"
Segons Andrí Iermak, després de l'explosió el president Volodímir Zelenski ha convocat una reunió urgent del Consell de Seguretat del país.
Zelenski ha difós via xarxes socials un vídeo gravat amb dron de la fuita d'aigua a la presa, afirmant que l'atac ha estat obra de "terroristes russos", i que aquest atac confirma que els russos "han de ser expulsats de tots els racons de la terra ucraïnesa":
"No els hauríem de deixar ni un metre, perquè utilitzen cada metre per al terror. Només la victòria d'Ucraïna retornarà la seguretat. I aquesta victòria arribarà. Els terroristes no podran aturar Ucraïna amb aigua, míssils ni qualsevol altra cosa."
Russian terrorists. The destruction of the Kakhovka hydroelectric power plant dam only confirms for the whole world that they must be expelled from every corner of Ukrainian land. Not a single meter should be left to them, because they use every meter for terror. It's only pic.twitter.com/ErBog1gRhH
@ZelenskyyUa June 6, 2023
"El propòsit és evident: crear obstacles insalvables"
Per la seva banda, Mikhailo Podoliak, assessor de Zelenski, ha assegurat que la voladura de la presa destruirà "un vast territori" i es farà "un dany colossal al medi ambient".
Per Podoliak, la intenció de la Rússia de Vladímir Putin és frenar l'ofensiva de l'exèrcit ucraïnès que fa setmanes que es prepara:
"El propòsit és evident: crear obstacles insalvables en el camí de l'avenç de l'exèrcit ucraïnès per frenar el final just de la guerra."
#Russia blew up the dams of the #Kakhovka hydroelectric power plant. The purpose is obvious: to create insurmountable obstacles on the way of the advancing #AFU; to intercept the information initiative; to slow down the fair final of the war. On a vast territory, all life will be pic.twitter.com/rFpkDbjyhj
??????? ??????? (@Podolyak_M) June 6, 2023
Podoliak ha reclamat que Rússia sigui considerat "un país terrorista" amb "totes les conseqüències legals" que se'n deriven.
Mentrestant, l'exèrcit d'Ucraïna ha assegurat que aquesta matinada de dilluns a dimarts ha destruït 35 míssils de creuer, 20 dels quals dirigits a l'àrea de la capital, Kíiv.
No hi ha risc per a la central nuclear de Zaporíjia
Energoatom, l'empresa pública d'energia nuclear d'Ucraïna, ha alertat que la baixada del nivell d'aigua de l'embassament pot afectar la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa:
"Com a resultat de les explosions, el nivell de l'aigua de la presa de Kakhovka baixa ràpidament, cosa que suposa una amenaça per a la central nuclear ocupada per Rússia."
Segons Energoatom, la central necessita l'aigua per funcionar, però l'operadora russa que ara la controla, Rosenergoatom, ha assegurat que els riscos són "mínims":
"Podem afirmar amb cautela que tota aquesta història comporta un risc mínim per a la planta de Zaporíjia."
El motiu és que consideren que el nivell de l'aigua no ha baixat gaire ni es preveu que ho faci de manera perillosa, afirmació que ha confirmat l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, l'OIEA.
Aquesta organització ha afirmat que estan al cas del que ha passat i que no hi ha "riscos de seguretat nuclear immediats" a la central nuclear:
The IAEA is aware of reports of damage at #Ukraine's Kakhovka dam; IAEA experts at #Zaporizhzhya Nuclear Power Plant are closely monitoring the situation; no immediate nuclear safety risk at plant.#ZNPP
IAEA - International Atomic Energy Agency ?? (@iaeaorg) June 6, 2023