El paracaigudes, desplegat durant el descens del Perseverance a Mart (NASA / via EFE)

Desxifren el missatge en codi binari amagat en el paracaigudes del Perseverance

El paracaigudes també amaga les coordenades GPS del Jet Propulsion Laboratory
Xavier Duran
TEMA:
NASA

Quan el Perseverance va desplegar el paracaigudes per aterra suaument a Mart, també deixava anar un missatge en clau. Els internautes, alertats, no van trigar gaire a desxifrar-lo.

La NASA va fer públic, dilluns, un breu vídeo on es veia el paracaigudes taronja i blanc.

 

El disseny semblava atractiu i Allen Chen, que dirigia el descens i l'amartatge --mot que ja ha estat acceptat-- explicava el sentit d'aquells dibuixos:

"Els patrons diferents ens ajuden a determinar l'orientació cronometrada del paracaigudes. I el contrast de les seccions també és útil per rastrejar les diferents porcions del paracaigudes quan s'infla."


Però a més d'això, deixava anar un repte. Explicava que de vegades deixen missatges i convidava a intentar desxifrar-ho.

El repte va durar poc, com afirmava a Twitter poc després Adam Steltzner, enginyer en cap del totterreny.


El missatge incloïa, en codi binari, un dels lemes del Jet Propulsion Laboratory (JPL) de la NASA: "Dare mighty things", "atreveix-te amb coses poderoses". Està extret d'una frase del president Theodore Roosevelt:

"És molt millor atrevir-se amb coses poderoses, assolir triomfs gloriosos, fins i tot amb alts i baixos i fracassos, que estar entre els pobres esperits que ni gaudeixen ni pateixen gaire, perquè viuen en una zona grisa que no coneix ni victòries ni derrotes."

 

A Catalunya se'n va fer ressò alguns comptes de Twitter, com els del Barrufet del temps i el de Miquel Sureda, doctor en Enginyeria Aeroespacial i divulgador científic, que revelaven una altra part del missatge: les coordenades GPS del JPL:

 

Onze milions de noms

El vehicle porta altres missatges. Té xips amb els noms de vora onze milions de persones que han participat en la campanya "Envia el teu nom a Mart". I 155 assaigs remesos per estudiants per proposar un nom al totterreny.

Finalment, porta una placa en homenatge als professionals de la salut i la seva actuació durant la pandèmia.

No és el primer missatge en clau que la NASA envia a Mart, el 2012, el totterreny Curiosity marcava a terra, mentre circulava i amb les rodes d'alumini, uns punts que li servien després de guia. Però que dibuixaven la sigla JPL en codi morse.

ARXIVAT A:
NASA
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut