Detectat a Suècia el primer cas de la nova variant de verola del mico fora d'Àfrica
El pacient s'hauria contagiat durant un viatge a Àfrica i les autoritats sueques asseguren que el cas no suposa cap risc per a la població en general
L'Agència de Salut Pública de Suècia ha confirmat aquest dijous el primer cas de la nova variant de verola del mico fora del continent africà. Un cas que s'ha detectat l'endemà que l'Organització Mundial de la Salut declarés l'emergència sanitària mundial a causa d'una variant del virus més agressiva i transmissible de les que es coneixien fins ara.
Es tracta d'un cas importat, és a dir, d'un pacient que s'hauria infectat durant un viatge a Àfrica. Les autoritats sueques l'han aïllat i asseguren que no suposa cap risc per a la població en general. Malgrat tot, el president de Suècia, Jakobb Forssmed, ha comparegut per declarar que és un cas que s'agafen seriosament.
El director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom, ha fet una piulada en què demana la col·laboració dels països afectats per fer front al brot:
La identificació de la primera infecció per la subvariant 1b de verola del mico a Suècia posa de manifest la necessitat que els països afectats abordin junts el virus.
Animem tots els països a millorar la vigilància, compartir dades i treballar per entendre millor la transmissió, compartir eines com les vacunes i aplicar les lliçons apreses en emergències de salut pública prèvies per abordar el brot actual.
Més de 14.000 contagis a Àfrica
Des de principi d'any, ja s'han diagnosticat més de 14.000 casos de verola del mico i han mort 524 persones infectades.
El cas detectat a Suècia és el primer a Europa i el primer fora del continent africà, on s'han localitzat variants que mostren diferents nivells de risc i vies de transmissió variades. L'organisme de salut pública d'Àfrica ja va declarar dimarts l'emergència sanitària al continent.
Actualment, el principal focus infecciós és la República Democràtica del Congo (RDC), on s'ha detectat una soca més agressiva. A més, s'han notificat casos per primer cop a Burundi, Kèniya, Ruanda, Uganda i la República Centreafricana.
Preocupa que s'estan observant cada cop més casos entre infants i una mortalitat més elevada en aquest grup d'edat, al contrari del brot de fa dos anys, que afectava sobretot homes adults i es transmetia principalment per via sexual.
Sanitat reunirà les comunitats autònomes
El Ministeri de Sanitat ha convocat per a dimarts vinent la Ponència d'Alertes formada per representants de totes les comunitats autònomes per debatre si es modifica alguna recomanació de vigilància o vacunació.
La trobada es produirà l'endemà que Sanitat reuneixi un grup tècnic per posar en comú i discutir les actuacions a impulsar arran del brot de verola de l'emergència sanitària pel brot de verola del mico a Àfrica.
Paral·lelament, el Ministeri de Sanitat participarà dilluns en el Comitè de Seguretat Sanitària de la Unió Europea:
Des de l'inici del brot, l'any 2022, s'han detectat a l'Estat més de 8.000 casos de verola del mico, 264 des de principi d'any. La vacunació va començar el juny de 2022 però només per a grups de risc.
- ARXIVAT A:
- SalutVerola del mico