Detecten la presència de dos possibles llops a l'Alt Empordà

Els Agents Rurals intensifiquen el seguiment del llop a la zona amb càmeres i amb l'anàlisi de mostres biològiques

Actualitzat

Els Agents Rurals, el cos encarregat del seguiment del llop a Catalunya, investiga dos possibles exemplars localitzats a l'Alt Empordà. A través d'unes imatges preses dimecres amb una càmera de fototrampeig ubicada prop d'una explotació ramadera que havia patit atacs de llop, els agents han detectat una parella de cànids.

Segons el cos d'Agents Rurals, un d'ells seria "amb tota probabilitat" la lloba vista recentment a la zona, compresa entre els termes municipals de Cistella, Cabanelles i Albanyà. L'altre exemplar encara no s'ha pogut identificar. Per tal d'esbrinar si el segon individu és un mascle, s'ha decidit intensificar les mesures de seguiment del llop a través de càmeres i amb l'anàlisi de mostres biològiques. Amb tot, per ara no hi ha indicis que s'hagin reproduït.

El govern de la Generalitat té per objectiu minimitzar la presència de llops aïllats per tal de prevenir atacs al bestiar. El programa de prevenció inclou mesures com la instal·lació de tanques electrificades, la introducció gossos de protecció de ramats o suport econòmic als ramaders.

Aquest pla s'aplica de forma general en indrets on s'ha confirmat la presència del llop i on hi ha hagut danys a la ramaderia. En el que va de 2024, els llops han mort un total de 38 cabres, ovelles i xais a Catalunya, més del doble que fa dos anys.

A l'octubre es va detectar l'aparició de la primera lloba en 16 anys a Catalunya (Agents Rurals)

Cinc exemplars de llop viuen a Catalunya de forma estable

Fins ara, s'havia detectat la presència de quatre mascles que viuen de forma estable al nostre territori, però a l'octubre es va confirmar l'aparició d'una femella. És la primera lloba que es detecta des de 2008, un fet esperançador en la recuperació del llop a Catalunya.

Tot i que ara és considerada una espècie "extingida com a reproductora a Catalunya" segons el catàleg de fauna salvatge i autòctona amenaçada de la Generalitat, si es comprova que la lloba cria, la categoria podria canviar a espècie en perill d'extinció i caldria redactar un pla de recuperació.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut