
Detecten la supernova de més durada mai observada, a 8.000 milions d'anys llum
La majoria de supernoves només són visibles uns mesos, però aquesta porta més de tres anys brillant, segons l'Institut de Ciències de l'Espai del CSIC
L'abril del 2021, un observatori de Califòrnia va detectar un objecte estel·lar inusualment brillant a 8.000 milions d'anys llum, i van descobrir que feia almenys un any que ja brillava.
El van anomenar AT2021lwx i van concloure que era una supernova, una explosió probablement provocada per la caiguda d'un gran núvol de gas sobre un gran forat negre.
La singularitat d'aquesta supernova és que, tres anys després d'iniciada, continua brillant igual, quan totes les altres supernoves conegudes fins ara han durat només uns quants mesos.
Això ha permès a investigadors del món sencer analitzar-la, com, per exemple, els de l'Institut de Ciències de l'Espai de la UAB, l'ICE-CSIC, que han fet servir el Gran Telescopi Canàries.
Aquest dijous han publicat les conclusions a la revista britànica Monthly Notices of The Royal Astronomical Society, on exposen la hipòtesi que és un gran núvol gas engolit per un forat negre.
Segons Tomás E. Müller-Bravo, l'investigador que ha coordinat la recerca a l'ICE-CSIC, l'han pogut analitzar fent servir tot l'espectre de radiacions, i ho continuaran fent mentre brilli:
"Atesa la singularitat d'aquest esdeveniment, el vam observar en diferents longituds d'ona amb l'objectiu de comprendre la seva naturalesa."
La supernova AT2021lwx que s'està podent observar ara va passar quan l'univers tenia uns 6.000 milions d'anys, milers de milions d'anys abans que la Terra es formés.
Ara la veiem després que la llum i la resta de radiació que va emetre llavors hagi viatjat durant 8.000 milions d'anys a través de l'univers.
L'any passat es va registrar el fenomen astronòmic més brillant mai observat, un esclat de raig gamma que van anomenar GRB221009A, però que va durar molt menys que AT2021lwx.
Per tant, l'energia total alliberada per aquesta última ha estat ja molt superior a l'observada l'any passat.
També podria ser un quàsar
Els investigadors treballen també amb la hipòtesi que AT2021lwx sigui un quàsar --un forat negre supermassiu amb flux constant-- que són els únics objectes més brillants a l'univers que aquesta supernova.
Els quàsars duren molt més, amb una brillantor que va pujant i baixant al llarg del temps, però els investigadors han revisat els registres a la zona de l'última dècada, i no l'han trobat.
Per tant, ara tenen el repte de trobar una explicació a un fenomen astronòmic inèdit, amb les incògnites i també les emocions que això implica.
Han fet el seguiment de l'AT2021lwx amb el Sistema d'Última Alerta d'Impacte Terrestre d'Asteroides, ATLAS en les sigles en anglès, que busca al firmament objectes que augmenten de brillantor.
Això serveix per detectar asteroides que puguin ser una amenaça per a la Terra, però també esdeveniments còsmics com aquesta supernova.
- ARXIVAT A:
- CiènciaRecerca científica