En l'operatiu per desmantellar la trama hi han participat policies de 7 països (Mossos d'Esquadra)

Detenen al Prat un dels presumptes líders d'una de les majors estafes financeres mundials

El detingut va ser arrestat a l'aeroport i se'l vincula amb una trama que hauria estafat milers de persones a tot el món amb falses inversions per valor de més de 2.400 milions d'euros
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Ciberdelicte

El jutjat d'instrucció número 2 de la Seu d'Urgell ha decretat aquest divendres presó provisional per a l'home detingut dimecres a l'aeroport del Prat per un presumpte delicte d'estafa.

Se'l considera el líder a l'Estat de la plataforma Everfx, presumptament implicada en l'estafa financera més gran a nivell mundial investigada en el marc del cas Forex i desmantellada el mes de novembre.

Es calcula que la ciberestafa ha afectat centenars de milers d'usuaris de tot el món, amb un impacte econòmic que podria superar els 2.400 milions d'euros en falses inversions, sobretot en criptomonedes. Es van intervenir tres milions de correus electrònics gestionats des de comptes de correu de diversos dominis de l'entramat criminal.

La xarxa investigada guanyava 400 euros al minut i 50 milions cada tres mesos.

El balanç de l'operatiu del novembre va ser de 15 centres de trucades desmantellats, dos dels màxims responsables de l'organització detinguts a Albània i 16 persones investigades.

La detenció d'aquest presumpte cap de la trama va tenir lloc a primera hora del matí de dimecres, quan l'avió en què volava procedent de Romania va aterrar a la pista de l'aeroport del Prat.

En l'operatiu, coordinat per Eurojust, hi han participat 7 països, segons han explicat els Mossos d'Esquadra.

Es considera que el detingut era l'encarregat de gestionar totes les víctimes de l'estat espanyol mitjançant comissionistes que les redirigien a la plataforma Everfx.

Els contactes amb els clients potencials es feien a través de "call centers" on falsos brokers les enganyaven amb l'ús d'un sistema complex d'enginyeria social.

De moment, se l'investiga per dues suposades estafes denunciades els anys 2017 i 2018. 


Càrrecs sense consentiment i per falses inversions

La primera demanda la va interposar un veí de la Seu d'Urgell el 15 de desembre del 2017, quan va denunciar que l'empresa GSI-Markets li havia carregat 2.000 euros a través de la seva targeta de dèbit sense el seu consentiment.

L'home va ampliar posteriorment la denúncia perquè els càrrecs es van anar prolongant al llarg del 2018, fins a arribar a un import de 8.250 euros.

La segona demanda la va interposar una dona el 14 de novembre del 2018, en aquest cas, per una estafa de 560.000 euros presumptament comesa a través de la pàgina web universemarkets.com.

Segons el TSJC, en tots dos casos l'estafa es fonamenta en la inexistència real d'inversió.

Els estafadors es guanyaven la confiança de les víctimes a través de falses expectatives de beneficis i generant simulacions de guanys a les carteres d'inversió a través d'aplicacions informàtiques.

En aquests casos, quan l'estafador considera que l'estafa ja no es pot prolongar per la intenció inequívoca de l'inversor de retirar el capital, talla les comunicacions amb la víctima, que no recupera ni la inversió inicial ni els hipotètics beneficis.

Els suposats brokers, afegeix el TSJC, materialitzen l'estafa fent servir tècniques d'enginyeria social a partir de pàgines web d'inversions amb aparença de total confiança i seriositat.

Everfx, entre les plataformes de la trama

La investigació mundial va permetre establir una relació entre diferents plataformes falses que intervenien en la trama, entre les quals hi havia Everfx.

Els investigadors especialistes en el món del cibercrim van poder determinar els vincles entre les diferents plataformes web investigades, així com les empreses de desenvolupament de programari, els centres de trucades per comunicar-se amb les víctimes i altres empreses.

Tot plegat formava part d'un gran entramat internacional dedicat a l'estafa de multitud de ciutadans europeus, tot i que també es van poder identificar víctimes d'altres continents.

 Aquesta trama es va desmantellar el 8 de novembre, en un operatiu coordinat per Eurojust i que va comptar amb la participació de la policia catalana.

La investigació, que ha estat dirigida pel jutjat d'instrucció número 2 de la Seu d'Urgell i la Fiscalia de Lleida, continua oberta i es mantenen en vigor altres ordres internacionals de recerca i detenció per als màxims responsables de l'entramat criminal.

ARXIVAT A:
Ciberdelicte
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut