Navalni dins d'un cotxe de la policia després que el condemnessin a 30 dies de presó (Reuters)

Condemnen el líder opositor rus a 30 dies de presó per les protestes contra Putin

Aleksei Navalni havia convocat les mobilitzacions, que han acabat amb 2.000 detinguts a Moscou i Sant Petersburg
Actualitzat

El 12 de juny és un dia assenyalat a Rússia. S'hi commemora la Declaració de la Sobirania Nacional i des fa 25 anys és la Festa Nacional. És en aquest context que Aleksei Navalni ha volgut fer un pas més en la seva particular oposició al president rus, Vladímir Putin. Navalni lidera un moviment contestatari a Rússia que denuncia la corrupció del govern de Putin. En els últims mesos ha aconseguit fer sortir milers de persones al carrer per fer sentir la seva veu contra el govern, i aquest 12 de juny, Dia de Rússia, ho ha tornat a fer.

Havia convocat els russos descontents amb Putin a les principals places de les grans ciutats del país. Ell havia de ser a la de Moscou, però només sortir de casa ja l'esperaven diversos furgons policials per detenir-lo. Després de diverses hores detingut se l'ha condemnat a 30 de privació de llibertat.

Navalni ha estat el primer detingut, però al llarg del dia s'han fet prop de 2.000 detencions a Moscou i Sant Petersburg. La policia argumenta que les mobilitzacions no estaven autoritzades. De fet, la de la capital russa s'havia convocat en un primer moment a l'avinguda Sàkharov, però Navalni ha canviat a última hora el lloc de la manifestació pels entrebancs que diu que li estava posant l'Ajuntament de Moscou.

En un vídeo ha canviat per sorpresa l'escenari de la manifestació i ha citat els assistents al cèntric carrer Tverskaya.

Navalni volia aprofitar la concentració de persones que convoca la celebració del Dia de Rússia, però la policia ha començat a detenir els que ensenyaven pancartes i cridaven lemes contra Putin. "Rússia sense Putin" o "Putin, lladre" han estat algunes de les consignes més repetides per carregar contra la corrupció que, segons el moviment que lidera Navalni, defineix les institucions russes.

A més de les detencions hi ha hagut càrregues policials. Entre els detinguts hi ha un periodista espanyol de l'agència EFE. Ignacio Ortega enregistrava la manifestació amb una càmera de vídeo quan els agents se l'han endut enmig de l'agitació. Ortega ha estat traslladat a comissaria en una furgoneta amb altres detinguts, la majoria joves d'uns vint anys, segons explica la mateixa agència EFE.

La policia ha mirat de contenir la marxa dels manifestants situant arcs de seguretat als accessos al carrer Tverskaya. El corresponsal de TV3 a Rússia, Manel Alias, ha pogut gravar aquest dispositiu.

 

 

Navalni, l'oposició incòmoda

Navalni és dels opositors més incòmodes de Putin. Té la intenció de presentar candidatura per a les eleccions presidencials de l'any que ve. No està clar, però, que finalment ho pugui fer. De fet, ha estat condemnat per malversació en un judici que els seus advocats consideren una "farsa", i això no li permetria presentar-se.

♦ Condemna a Navalni per malversació

Aquest advocat de 41 anys es va passar quinze dies a la presó després de les manifestacions del març per denunciar casos de suposada corrupció del primer ministre, Dimitri Medvédev.

Navalni s'ha abanderat com un dels dissidents més actius i això li ha comportat algunes represàlies, com l'atac, el març passat, d'un desconegut que el va ruixar amb àcid antisèptic. L'atac li va provocar una reacció que li va deixar el rostre de color verd. Aquell fet va originar una onada de solidaritat que es va fer viral, amb tot de persones pintant-se la cara del mateix color en senyal de suport.

Aquell atac li va provocar ferides oculars i va obligar Navalni a passar pel quiròfan. De fet, el van operar el mes passat en un hospital de Catalunya i s'està recuperant per tornar a tenir el 100% de visió.
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut