Mike Jeffries ha estat detingut a West Palm Beach, a Florida, acusat de tràfic sexual i prostitució (Reuters)

Detenen l'exdirector d'Abercrombie per explotar joves models i abusar-ne sexualment

L'FBI, que acusa Mike Jeffries de captar homes joves amb la promesa de convertir-los en models de la marca, també ha arrestat la seva parella i soci, Matthew Smith, i Jim Jacobson, que hauria fet d'intermediari
Redacció Actualitzat
TEMA:
Assetjament sexual

L'FBI ha detingut l'exdirector executiu d'Abercrombie & Fitch, Mike Jeffries, acusat d'explotar adolescents joves i abusar-ne sexualment. El que va ser màxim responsable de la marca de roba entre el 1992 i el 2014 hauria captat els nois amb la proposta de convertir-los en models de l'empresa i els hauria obligat a consumir drogues i dur a terme actes sexuals.

D'acord amb la querella presentada per víctimes fa un any, els fets haurien tingut lloc en esdeveniments privats als Estats Units, sovint a casa de Jeffries, als Hamptons de Nova York. Però també en altres ciutats d'arreu del món, com Londres o Venècia.

En la mateixa operació, la policia federal també ha detingut la parella i soci de Jeffries, Matthew Smith, i Jim Jacobson, que s'hauria encarregat de captar els joves i els hauria fet d'intermediari. Jeffries i Jacobson han quedat en llibertat provisional després de dipositar una fiança de 10 milions i de mig milió de dòlars, respectivament.
 

"Prepareu-vos per canviar el sofà per un llit a la presó federal"

L'advocat general del districte de Nova York, Breon Peace, ha dit en roda de premsa que fa massa temps que gent poderosa abusa de persones joves que volen fer-se un lloc en la indústria de la moda i l'entreteniment. Peace ha afegit:

"Per a qualsevol persona que pensi que pot explotar i coaccionar els altres utilitzant l'anomenat sistema de càstings de sofà, aquest cas us hauria de servir d'advertència: prepareu-vos per canviar el sofà per un llit a la presó federal."

Cadascun dels detinguts ha estat acusat de càrrecs de tràfic sexual i prostitució relacionats amb 15 víctimes, entre el 2008 i el 2015. S'enfronten a condemnes que van des de 15 anys de presó fins a cadena perpètua pels càrrecs de tràfic sexual i fins a 20 anys pels de prostitució.

Uns models sense samarreta posen en l'obertura d'una botiga d'A&F el 2011 (Flickr)

Una investigació de la BBC destapa el cas

La detenció es produeix un any després que una investigació de la BBC destapés el cas. El treball periodístic de la cadena britànica cita diversos testimonis que asseguren haver assistit a aquestes festes. Els nois entrevistats expliquen que Jacboson els hauria manipulat i els hauria reclutat amb la promesa de poder escalar en la seva carrera com a models.

La meitat dels testimonis, que en el moment dels fets tenien prop de 20 anys, afirmen haver estat enganyats. Tots van rebre diners i la majoria mantenen que se'n va abusar i l'experiència els va deixar marcats. A més, revelen que Jim Jacobson pagava observadors per captar els joves i que tots els assistents a les festes estaven obligats a firmar contractes de confidencialitat.

Fa poc més d'un mes, la BBC hauria tingut accés a nous testimonis, que haurien estat contractats per la marca entre el 2009 i el 2015.

Uns models surten per la finestra d'una botiga d'Abercrombie & Fitch (Wikimedia Commons)

Jeffries, un empresari d'èxit

Jeffries es va convertir en un empresari d'èxit a partir dels anys 90, quan va portar Abercrombie & Fitch de ser una empresa tradicional de roba en fallida a convertir-se en una marca d'èxit per a joves. Avui dia, Abercrombie & Fitch inclou altres marques de moda conegudes internacionalment com Hollister o Gilly Hicks.

L'empresari va fer créixer l'empresa mitjançant una estratègia de màrqueting que associava la marca amb un estil informal i atractiu. Aquí és on entraven els models masculins, que posaven amb el tors nu a l'entrada de diverses botigues de la marca i apareixien en cartells publicitaris provocatius.

L'exdirector executiu d'Abercrombie, que ara té 80 anys, va deixar l'empresa l'any 2014 amb una jubilació valorada en més de 25 milions de dòlars.

 

ARXIVAT A:
Assetjament sexual Agressió sexual
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut