Detenen un arquitecte acusat de ser l'assassí en sèrie de Gilgo Beach, un cas sense resoldre
La policia té proves que relacionen Rex Heuermann amb la mort d'almenys tres dones i és més a prop de resoldre un cas que va quedar fred fa 10 anys
L'assassí de Gilgo Beach va matar almenys 10 persones fins al 2011. Des de llavors va desaparèixer i no se'n va saber res més. Fins ara. La policia de Nova York ha detingut un arquitecte de 59 anys acusat de ser el responsable dels assassinats en sèrie.
El detingut és Rex Heuermann, pare de família i amb dos fills. La policia l'acusa de la mort de 9 prostitutes, un nadó i un home.
L'acusat quedava amb les víctimes a través de telèfons mòbils d'un sol ús i després les matava i n'amagava els cossos.
Se'l coneix com l'assassí de Gilgo Beach perquè és en aquesta zona de platja de Long Island on van trobar la majoria de cadàvers. També rep el sobrenom de l'assassí de Craigslist perquè moltes de les seves víctimes s'anunciaven en aquesta pàgina d'anuncis classificats.
Es declara no culpable
En la seva declaració davant de la policia, l'acusat ha negat els càrrecs. El fiscal del cas ha explicat que tenien la sospita que podia tornar a actuar i per això n'han accelerat la detenció.
De moment, l'acusen de l'assassinat de tres de les dones i el consideren el principal sospitós de la mort d'una quarta.
Els mitjans locals americans expliquen que el presumpte assassí en sèrie no ha mostrat cap mena d'emoció durant la vista.
Com es va destapar el cas
L'assassí de Gilgo Beach es va fer mediàtic el 2010. El cas es va obrir arran de la desaparició el maig d'aquell any d'una dona que treballava com a prostituta a Long Island, Shannan Gilbert.
Mentre buscaven la dona, la policia va descobrir diversos cadàvers al lloc on l'havien vist per últim cop. És una zona costanera remota de Long Island.
Tots els cossos eren de dones joves que es prostituïen i moltes s'anunciaven a Craigslist. Hi havia un total de nou cadàvers de noies, el d'un home i el d'un nadó.
La policia creu que almenys algunes d'aquestes persones serien víctimes de l'assassí. En total se li atribueixen 10 morts, però en podrien ser 16. Segons la investigació, es van cometre al llarg de 15 anys, entre el 1996 i el 2011.
Un cas fred
El 2011 es van trobar els últims cossos i a partir de llavors la investigació va quedar en punt mort. No hi havia més pistes. Un cas fred, com es coneix en l'argot policial.
Deu anys després, les autoritats van publicar una fotografia d'un cinturó marcat amb unes inicials que creien que podria pertànyer a l'assassí. Eren "HM" o "WH", depenent de com es mirés la sivella. Van demanar la col·laboració ciutadana per intentar identificar-lo.
Els investigadors es van centrar llavors en un cotxe que un testimoni havia vist per la zona, relacionat amb un dels crims. El vehicle, un Chevrolet Avalanche, estava registrat a nom de Heuermann.
Fent servir la tecnologia van poder determinar la localització de diversos telèfons mòbils d'un sol ús que creien que feia servir per contactar amb les víctimes.
El rastreig telefònic assenyalava dues zones: la localitat de Massapequa Park, on Heuermann vivia, i el centre de Manhattan, on tenia l'oficina.
Tenien una bona pista, però faltava identificar-lo del tot. L'ADN era el mètode més segur. Els investigadors volien comparar restes que havien trobat en els cadàvers amb el perfil de Heuermann. Segons diversos mitjans, al gener, la policia van recuperar trossos de pizza de les escombraries i en va extreure l'ADN del sospitós. Els resultats eren compatibles, era la mateixa persona.
Un cop identificat, van rastrejar el seu historial d'internet: entre el març del 2022 i el juny del 2023, l'arquitecte havia fet més de 200 cerques relacionades amb el cas, segons els investigadors. Entre elles hi havia imatges de les víctimes i dels seus familiars.
Un cas mediàtic
En l'època en què el true crime s'ha convertit en un gènere, el cas de Gilgo Beach no s'ha escapat del focus mediàtic. Se n'han fet diversos documentals i també va inspirar la pel·lícula "Lost Girls", estrenada el 2020.
La pel·lícula es basa en un llibre del mateix títol de Robert Kolker i narra la lluita de la mare de la primera víctima identificada, Shannan Gilbert, perquè la policia busqués la seva filla.
- ARXIVAT A:
- Estats Units