Determinen que s'ha de reduir la ingesta de bisfenol A, que es troba en molts envasos
Ho ha identificat una nova investigació de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, i això pot suposar un canvi en el reglament del seu ús en els recipients
Ingerir bisfenol A, que es troba en molts envasos, és dolent per a la salut de tothom. Ho ha determinat l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), que fins ara sostenia que afectava més aviat persones vulnerables com dones embarassades, nens o nounats.
És una substància química que actua com a disruptor endocrí, és a dir, mimetitza les hormones i altera d'aquesta manera el correcte funcionament del cos.
Més concretament, ha rebaixat fins a 20.000 vegades la xifra que determina la ingesta diària tolerable, anomenada IDT. En l'última revisió, el 2015, la IDT era de 4 micrograms per quilo de pes corporal al dia.
En canvi, la revisió que ha fet l'EFSA aquest abril estableix 0,02 nanograms per quilo de pes corporal al dia. Una mesura que canvia dràsticament l'establert fins al moment.
La normativa actual
Davant aquest canvi, la Comissió Europea i els diferents estats hauran de valorar ara quins canvis fan a la normativa que regula l'ús de bisfenol A per a envasos que s'utilitzen per al consum alimentari.
L'actual normativa limita l'ús a 0,05 mg per quilo d'aliment. Però està prohibit en la fabricació de biberons per a lactants i en la fabricació de tasses o biberons que, per les seves característiques, estiguin destinats a lactants i nens petits.
Què és el bisfenol A?
El bisfenol A és una substància química que es fa servir, en combinació amb altres substàncies, per fabricar plàstics i resines.
Per exemple, es troba en plàstics de policarbonat, un tipus de plàstic transparent i rígid que s'utilitza per fabricar dispensadors d'aigua, recipients d'emmagatzematge d'aliments i ampolles de begudes reutilitzables.
També s'utilitza per produir resines epoxídiques que es fan servir per fabricar recobriments protectors i làmines per a llaunes i begudes.
El bisfenol A pot migrar en quantitats molt petites als aliments i begudes. Per aquest motiu, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària revisa periòdicament les possibles conseqüències del seu ús.
- ARXIVAT A:
- Alimentació