Josep Costa queda en llibertat després de no declarar davant del TSJC

Anuncia una querella contra la jutge, per detenció il·legal
Redacció Actualitzat
TEMA:
Judicial

L'exvicepresident primer del Parlament Josep Costa ha quedat en llibertat cap a les tres de la tarda després d'acollir-se al dret de no declarar davant la jutge que l'investiga, juntament amb tres altres integrants de l'anterior mesa del Parlament, per suposada desobediència al Tribunal Constitucional (TC).

A més, ha anunciat que presentarà una querella criminal contra la jutge, per detenció il·legal. 

Costa havia estat detingut aquest matí per ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) després que el 15 de setembre va decidir no comparèixer quan va ser citat a declarar.

Costa va ser citat juntament amb tres integrants més de l'anterior mesa del Parlament de Catalunya: l'actual conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, aleshores president de la cambra, i els diputats Eusebi Campdepadrós, aleshores secretari primer, i Adriana Delgado, aleshores secretària quarta.

La Fiscalia Superior de Catalunya els acusa tots quatre de desobediència al TC per haver permès, el 12 de novembre de 2019, el debat i l'aprovació de tres resolucions parlamentàries a favor de l'autodeterminació i en contra de la monarquia.

Tant Torrent com Delgado i Campdepadrós van acudir a declarar al TSJC. 

En un missatge a Twitter, Costa va escriure que no reconeixia l'autoritat del TSJC i que es negava a parlar amb jutges i fiscals, que considerava repressors i sense nocions bàsiques, deia, de la separació de poders.


Josep Costa és al TSJC a l'espera de passar a disposició judicial per declarar a dos quarts de tres de la tarda.


Gonzalo Boye, advocat de Costa, ha assegurat que la detenció de Costa és "il·legal" i "una vulneració flagrant del dret fonamental a la llibertat, a la inviolabilitat parlamentària".  


Boye també defensa que detenir algú acusat d'una pena que no comporta presó és "desproporcionat i arbitrari"

En saber que havia estat detingut Costa -que és qui l'ha informada-, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, s'ha desplaçat fins al TSJC per donar-li suport, i ha assegurat que no l'han deixada entrar.


A les xarxes, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha defensat que aquesta detenció és il·legal perquè, segons diu, no es pot detenir ningú per un possible delicte que no comporta petició de presó.

Sànchez, a més, ha relacionat aquesta detenció amb el quart aniversari de la declaració d'independència, el 27 d'octubre de 2017.


Borràs, a les portes del TSJC, també s'ha referit a la coincidència amb aquesta data i, com Sànchez, ho considera "naturalment, una provocació" o bé, amb ironia, "una mostra d'aquesta voluntat de desjudicialitzar el conflicte polític".

En termes similars s'ha expressat l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

ARXIVAT A:
Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut