Madrid

Detingut i alliberat un home que va ajudar a morir la seva dona, malalta d'esclerosi

Ángel Hernández ha quedat en llibertat sense mesures cautelars, investigat per un delicte de cooperació al suïcidi

Juli RodésActualitzat

Un home de 70 anys va ser detingut a Madrid, aquest dimecres, acusat d'haver ajudat a morir la seva dona.

Al vespre, l'home ha quedat en llibertat sense mesures cautelars, investigat per un delicte de cooperació al suïcidi.

La detenció va tenir lloc a les 14.50 en el domicili del matrimoni, en el barri madrileny d'Aravaca. La policia s'hi va presentat després que el SUMMA, el servei d'emergències mèdiques madrileny, ho sol·licités en trobar la dona morta.
 

Esclerosi múltiple des de fa 30 anys

La dona, de 62 anys, va ser diagnosticada amb esclerosi múltiple fa 30 anys, quan en tenia 32. En aquestes tres dècades el deteriorament físic s'havia anat agreujant i ja fa temps que depenia completament del seu marit, que en tenia cura i li administrava morfina per pal·liar el dolor.

L'associació Dret a Morir Dignament ha fet pública una carta del detingut, Ángel Hernández, datada el 10 de març, en què explica el cas i defensa l'eutanàsia "com un dret de lliure elecció de tota persona".

 

A María José Carrasco li van diagnosticar esclerosi múltiple fa 30 anys (El País - Carlos Rosillo)

 

Hernández detalla en la carta que la seva dona, María José Carrasco, tenia actualment una discapacitat del 82 per cent, que un o dos cops l'any patia brots i que necessitava en tot moment assistència per dur a terme les activitats quotidianes més elementals.

"Aquesta història quedarà conclosa quan la María José, en el seu dret a posar fi al seu malviure i en ús de la seva llibertat, decideixi seguir endavant amb el seu suïcidi."

"És evident que per al seu desig, la María José necessita que se l'ajudi, per la seva incapacitat de realitzar-lo per ella mateixa. I com que és una constant en ella demanar aquest auxili no hi haurà més remei que proporcionar-li aquesta ajuda, perquè el seu desig es compleixi."


Amb l'arribada a La Moncloa del govern del PSOE, presidit per Pedro Sánchez, Hernández i Carrasco tenien l'esperança que s'aprovés la llei de l'eutanàsia, que estava en tràmit al Congrés dels Diputats, però la legislatura ha acabat i l'aprovació de la llei continua esperant.

Aquest fet va ser el catalitzador de la decisió de tirar endavant la mort assistida.


"Jo et prestaré les meves mans"

Hernández va gravar en vídeo el procés: primer, com preguntava, dimarts, a la seva dona si volia suïcidar-se, més d'una vegada, i ella responia que sí. Llavors, ell afegeix: "Confiava que s'aprovaria això de l'eutanàsia, però vista la cosa...".

El video continua l'endemà, dimecres. Ell és dret al costat del llit on és ella. Li aguantava un got amb una canyeta perquè pugui ingerir el líquid que li hauria causat la mort.

"Jo et prestaré les meves mans, això que tu no pots. Jo et prestaré les meves mans", diu Hernández a la seva dona abans d'acostar-li el got.

Just després, quan ella encara està conscient, li agafa la mà per comprovar, li diu, "l'absència definitiva del teu patiment".

 

Ángel Hernández va gravar en vídeo com ajudava a morir la seva dona, María José Carrasco

 

Hernández està detingut a la comissaria madrilenya de Tetuán. Està previst que passi a disposició judicial aquest divendres al matí.

El Codi Penal castiga la inducció al suïcidi amb una pena d'entre 6 i 10 anys de presó.

Tanmateix, estableix una reducció de pena "inferior en un o dos graus" el fet que hi hagi "la petició expressa, seriosa i inequívoca" de la persona a qui s'ajuda a morir si aquesta "patís una malaltia greu que conduiria necessàriament a la seva mort o que produís greus patiments permanents i difícils de suportar".

 

María José Carrasco i Ángel Hernández tenien esperances que s'aprovés la llei de l'eutanàsia (El País - Carlos Rosillo)

 

"Inacceptable en una societat democràtica"

L'associació Dret a Morir Dignament, d'altra banda, considera "inacceptable" que algú pugui ser castigat per ajudar una persona a morir lliurement.

"En una societat democràtica, basada en el respecte a la llibertat individual i la pluralitat, resulta inacceptable que ajudar una persona a disposar de la seva vida lliurement estigui castigat en el Codi Penal."

"[María José Carrasco] estava en plenitud de facultats mentals i era, per tant, mestressa de la seva vida i del seu cos. Incapaç de moure les mans, va sol·licitar l'ajuda d'Ángel Hernández, el seu marit, per complir el seu desig de morir."


També reclamen als partits polítics que regulin i despenalitzin l'eutanàsia "urgentment", perquè "és una mesura de la qualitat humana d'una societat civilitzada".

ARXIVAT A:
Eutanàsia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut