Detinguts per arrencar un Banksy de la façana d'un edifici bombardejat a Ucraïna
La policia ha pogut recuperar, gràcies a la col·laboració ciutadana, el grafiti pintat per l'artista britànic
La policia ucraïnesa ha detingut un grup que acusa d'haver robat un mural de Banksy que estava pintat a la façana d'un edifici bombardejat, a la ciutat de Hostómel, a la regió de Kíiv.
La pintura mostrava la imatge d'una dona amb batí, sabatilles i rulós al cap que portava posada una màscara antigas i tenia un extintor a la mà, al costat d'una finestra cremada.
L'obra va desaparèixer el passat mes de desembre de la paret on estava pintada, però s'ha pogut recuperar gràcies a la col·laboració ciutadana, segons ha explicat el ministre de l'Interior en un comunicat, on ha agraït l'ajuda del veïnat per poder detenir els presumptes lladres del grafiti.
"Gràcies a l'ajuda ciutadana, la policia i altres forces de seguretat han pogut detenir els criminals."
S'estima que l'obra podria valdre uns 244.000 dòlars. Pel governador de la regió, l'obra representa la resistència de la població davant l'enemic:
"Aquestes imatges són, sobretot, un símbol de la nostra lluita contra l'enemic. Farem tot el que calgui per preservar aquestes obres d'art al carrer com a símbol de la nostra victòria."
A finals de l'any passat, diverses obres de Banksy van aparèixer entre la runa de la guerra a Ucraïna.
Al novembre, va ser el mateix artista britànic qui va penjar al seu Instagram un vídeo on se'l veu pintant diversos grafitis suposadament en façanes d'edificis bombardejats en diversos punts d'Ucraïna, amb un missatge final on diu "En solidaritat amb el poble d'Ucraïna."
Entre les obres --fins a set murals pintats a Kíiv i quatre ciutats més del país-- hi ha dues imatges de gimnastes fent acrobàcies o una d'un nen que abat un home en un combat de judo. L'home podria ser Vladímir Putin, cinturó negre de judo i aficionat a les arts marcials.
En l'inici de la invasió russa a Ucraïna, Banksy hauria donat 90.000 euros a l'hospital infantil de Kíiv, a través de la venda per subhasta d'una de les seves obres.
L'artista, que manté el seu anonimat, acostuma a reflectir en l'art de carrer un discurs polític compromès.
Podrien afrontar fins a 12 anys de presó
Els presumptes lladres podrien afrontar una pena de fins a 12 anys de presó, segons ha explicat el cap policial de la regió, Andríi Nebitov, que ha confirmat la detenció del grup i també del seu presumpte líder.
"L'organitzador del robatori és un jove nascut el 1990 a Kíiv. Diu que va decidir desmuntar i endur-se la pintura perquè, segons ell, creia que l'edifici s'enderrocaria i l'obra es perdria."
Aliona, resident a la zona, ha explicat què representa pel veïnat la desaparició de l'obra:
"Ens en vam alegrar molt, quan va aparèixer el mural, i aquest robatori ha estat molt dolorós pels que vivim aquí. Després de la retirada de les tropes russes vam tornar a casa. I ara hi ha un buit, alguna cosa s'ha perdut."
La pintura de l'artista britànic s'ha pogut recuperar i està en dependències policials. Encara no se sap què se'n farà.