Detroit o els esforços del sindicalisme per evitar una fuga de demòcrates cap a Trump
Michigan és un dels estats que poden decantar la balança, i no tots els sindicats s'han alineat amb Kamala Harris
Acostumats a convèncer fàcilment els electors per votar demòcrata, els totpoderosos sindicats del sector de l'automòbil de Detroit s'han vist abocats des del 2016 a redoblar els esforços quan piquen portes i aixequen telèfons per intentar convèncer la classe obrera que les promeses del magnat no són més que fum.
Michigan i la seva capital --coneguda mundialment per la fabricació de vehicles però també per la gran crisi que va patir i de la qual tot just comença a recuperar-se-- són un clar exemple del tomb que va suposar l'arribada del magnat en la política nord-americana i dels equilibris que haurà de fer Kamala Harris per intentar passar-li al davant.
Els sindicats s'hi esforcen, però no donen res per fet, perquè la retòrica trumpista ha calat en una zona molt castigada econòmicament i on el vot demòcrata s'explicava més per tradició militant que per la concreció dels programes electorals.
De fet, aquesta és la primera vegada que no tots els sindicats del ram han donat suport als demòcrates. I els que ho fan, com la United Auto Workers, amb un milió d'afiliats, no amaguen que sovint els toca remar contra corrent entre els seus.
Ens ho explica des d'una seu del sindicat Joseph R. Losier, un dels coordinadors que aquests dies s'han arremangat per organitzar voluntaris i enviar-los casa per casa a demanar el vot per Kamala Harris.
Musk i les tres ges: "guns, gays and god"
"Trump diu allò que la gent vol sentir, però són mentides buides, només has de veure què deia i què va acabar fent", assenyala el sindicalista, que presenta com un amenaça al sector de l'automoció --i més concretament, al motor de combustió-- el fet que l'amo de Tesla, Elon Musk, doni suport al candidat republicà.
"El futur és elèctric, però hem d'assegurar-nos que tenim la infraestructura necessària, ha de ser una transició justa i que aquests vehicles es facin a Michigan, als Estats Units", apunta Losier, que ens explica que ell mateix fabricava cotxes de combustió, el van formar per fabricar-ne d'híbrids i l'han acabat reubicant a la seva feina original.
Però aquest, admet resignat, no és l'únic dels "assumptes clau" que generen divisió entre la classe obrera i fan que "per desgràcia" molts companys del sector s'acabin decantant per Trump. Ho resumeix amb el que ell anomena les tres ges: "guns, gays and god"; armes, gais i Déu.
Es refereix, així, a la passió que els americans tenen per les armes, però també a dos assumptes que assegura que no són polèmics al carrer, però que els republicans han aconseguit situar en la batalla política: el rebuig a les polítiques trans i a les lleis proavortament.
"La generació del meu pare votava Ronald Reagan, però a mesura que els baby-boomers s'han anat fent grans s'han tornat més conservadors", explica aquest líder sindicalista, que considera "imperatiu" fer arribar el missatge que "Trump és perjudicial per als treballadors".
Casa per casa, telèfon per telèfon
Qui s'encarrega de transmetre la idea són voluntaris que passen per la seu a recollir uns kits que inclouen propaganda pro-Harris i un mapa en què els indiquen els carrers inhòspits i inacabables on els tocarà repartir-la.
Quan no surten, al mateix edifici del sindicat hi tenen sales habilitades des d'on cadascú fa més d'un centenar de trucades cada dia recordant la necessitat de votar, i de votar demòcrata.
En parlem amb la Kimberly Kohn, una voluntària entregada que s'atura un moment per atendre'ns entre trucada i trucada. Ella treballa a la línia en una fàbrica Ford i també cita Elon Musk per assegurar que Trump està decidit a treballar "en contra de la classe mitjana".
"No tenim temps per perdre, el president Biden sempre ha estat amic dels sindicats, Kamala Harris ens ha ajudat quan ens hem hagut d'asseure per protegir els nostres drets, han treballat amb nosaltres i no contra nosaltres", assegura amb vehemència.
El missatge el té clar i el repeteix a cada trucada que fa i a cada casa que visita, sempre en equips de tres persones per evitar disgustos.
L'objectiu, que Harris s'imposi en un estat on tradicionalment s'havia votat demòcrata, malgrat que Trump va aconseguir guanyar les eleccions del 2016 per tot just 10.000 vots i gairebé supera Biden en les 2020, en un resultat que el republicà va desacreditar i va intentar impugnar fins a l'últim minut. Ningú dubta que, si cal, ara hi tornarà.