Deu anys de pontificat intentant lluitar contra la pederàstia: "Alguns hem estat criminals"

Parlem amb Hans Zollner, el màxim responsable de la formació dels bisbes contra la pederàstia
TEMA:
Pederàstia

"Hi ha 5.300 bisbes a tot el món i no puc assegurar que tots estiguin col·laborant en la lluita contra els abusos."

Hans Zollner, jesuïta i màxim responsable de formar tots els bisbes del món en prevenció d'abusos sexuals infantils, admet que és molt difícil que tots hi posen el coll, en la lluita contra la pederàstia. I malgrat assegurar que l'Església s'ha posat les piles, no té clar que se'n surti: "La garantia no la tindrem mai. Som persones humanes, que també som pecadores, i, cal dir-ho, alguns de nosaltres hem estat criminals."

Zollner és portaveu de la Comissió Pontifícia per a la Protecció dels Menors, que va crear el papa el 2014. És psicòleg i teòleg, i va redactar les conclusions de la cimera antipederàstia que el papa va organitzar el febrer del 2019 al Vaticà, mesos després de l'escàndol de pederàstia a Xile, que va fer destituir tota la cúpula episcopal. 

Quan l'arquebisbe Jorge Mario Bergoglio va ser escollit papa, ja sabia que la principal pedra a la sabata era la pederàstia en el si de l'Església. Tot i això, se li reconeix la lluita constant, i és el pontífex que ha fet més feina fins ara per denunciar i prevenir els abusos.

"La principal aportació que ha fet el papa Francesc és que ja no parlem només d'abusos sexuals, sinó també d'abús de consciència i de poder. I el nivell d'atenció és molt més elevat, gens comparable amb fa 10 anys; hem augmentat molt més la sensibilitat i, per tant, també la xifra de víctimes que s'han animat a denunciar."


També hi ha hagut canvis legislatius del dret canònic i l'eliminació del secret pontifici, per evitar els encobriments. El Vaticà ha imposat a les diòcesis de tot el món que col·laborin amb els tribunals estatals, i el papa ha demanat transparència als bisbes. Però hi ha països (a l'Àfrica, a Àsia…) on encara no hi ha ni comissions d'investigació i, per tant, des de la Comissió per a la Protecció als Menors es parla de punta d'iceberg.

A Espanya, es va amb retard respecte d'altres països occidentals. La comissió d'investigació es va crear ara just fa un any, i encara no se'n saben els resultats perquè les investigacions estan en marxa. Segons ha pogut saber TV3, el Vaticà enviarà el seu principal investigador a Catalunya en les pròximes setmanes. L'hermetisme, però, és absolut.

La vergonya de Francesc i la justícia restaurativa

El papa Francesc expressa la seva vergonya cada vegada que alguna de les comissions d'investigació dels abusos publica les xifres de víctimes, com el darrer cas, el de Portugal, on han sumat més de 5.000 víctimes i on més d'un centenar de sacerdots en actiu han estat denunciats com a depredadors sexuals.

Zollner reconeix que això els fa mal: "Evidentment que la nostra credibilitat pateix. El problema rau en com podem recuperar la confiança. Som culpables de la disminució de la fe. I això és el més greu."

I mentre lamenten tenir clergues que han abusat o que encara abusen, s'intenta fer justícia restaurativa, però el pare Hans (com li agrada que se l'anomeni) ens assegura que no hi ha una única manera de fer justícia, perquè cada víctima té necessitats diverses.

"La justícia arriba amb correspondència al que necessita la víctima: judici canònic, penal, estatal, diners, oracions, perdó del bisbe... depèn de cada víctima. Jo que treballo amb moltes persones ferides i ara que ja porto molt de temps amb això, he entès una cosa: que cada víctima espera accions diferents."


Ens dedica una hora d'entrevista i es disculpa quan ha de marxar, amb presses. "Som humans, pecadors i és urgent que seguim treballant perquè encara tenim moltes víctimes a qui escoltar i atendre."

ARXIVAT A:
Pederàstia Església Papa Francesc
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut