Deu anys del fracàs del projecte Castor i encara sense data per al desmantellament
El govern espanyol va aprovar el segellament definitiu dels pous fa més de tres anys però encara està pendent de l'avaluació ambiental i a Alcanar preocupa l'endarreriment
El fallit projecte de dipòsit submarí de gas natural Castor, al límit entre Catalunya i el País Valencià, acumula despropòsits.
Després que les proves d'injecció de gas provoquessin centenars de terratrèmols durant la tardor del 2013 i s'hagués d'aturar l'activitat i indemnitzar amb 1.350 milions d'euros l'empresa promotora sense que arribés a posar-lo en funcionament, ara se suma l'endarreriment del reclamat desmantellament de tota la infraestructura.
El Consell de Ministres va acordar el 31 d'octubre del 2019 el desmantellament i el segellament definitiu dels pous del dipòsit submarí, però encara no hi ha data per fer-ho.
Més de tres anys després, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic encara no ha aprovat l'avaluació d'impacte ambiental. La raó és que s'estan analitzant els informes de diversos organismes especialitzats per garantir la seguretat de l'operació.
"És kafkià"
Per Evelio Montfort, portaveu de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, és "una mica kafkià perquè resulta que la ministra Teresa Ribera diu ara que necessita un estudi d'impacte ambiental, un estudi que nosaltres vam demanar en el seu dia abans de fer els forats".
"Ara que només s'han de tapar troben que cal fer l'estudi i quan van haver de fer quasi 2.000 metres de forat no ho van considerar necessari", assegura.
La Plataforma no creu que hi hagi temptacions de reaprofitar la infraestructura perquè, segons Montfort, "el dipòsit és com una ampolla trencada, hi fiquis el que hi fiquis a dins s'escaparà".
La preocupació de l'entitat és que els taps que es van instal·lar provisionalment per tapar els pous del dipòsit han superat la seva vida útil. Quan es va fer hibernar el dipòsit, l'abril del 2016, es van posar uns taps provisionals als tretze pous, amb una vida útil d'entre dos i quatre anys. És a dir, que aviat farà tres anys que els taps han caducat. "Ens preocupa que no sàpiguen solucionar la problemàtica", rebla Montfort.
"No tenen en compte els pobles afectats"
L'Ajuntament d'Alcanar ha requerit diversos cops informació al govern espanyol sobre el calendari i la seguretat del projecte de desmantellament de les instal·lacions. També ha demanat la creació d'una comissió de seguiment, però l'alcalde, Joan Roig, lamenta que no han obtingut cap resposta: "No tenen en compte als pobles afectats."
"Ens preocupa, i molt, la situació perquè els informes tècnics deien que els taps tenien una vida útil de quatre anys. Això s'ha excedit i hi pot haver un risc de sismicitat."
Mentre no s'executa el desmantellament cal fer un manteniment i un monitoratge de la seguretat de les instal·lacions, tant de la plataforma marina com de la planta terrestre que hi està connectada.
Això té un cost d'uns 8 milions d'euros anuals, que se sumen a l'elevada factura que ja ha suposat per a l'erari públic aquest projecte fracassat.
- ARXIVAT A:
- Castor