La llibreria de casa quedarà ben plena aquest any que ara comença

D'Eva Baltasar a Salman Rushdie: els llibres que has de llegir aquest 2024

Un inèdit de Gabriel García Márquez, memòries i biografies com la de Rosa Regàs i Carles Sabater, que va morir fa 24 anys, entre les novetats a les llibreries
Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Camps Puigantell

Redactora de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio

Actualitzat

Una allau de títols molt interessants ompliran els pròxims mesos les llibreries, i alguns són molt esperats. És el cas, per exemple, de la nova novel·la d'Eva Baltasar. Després de l'èxit del tríptic sobre maternitat i de ser la primera autora catalana finalista de l'International Booker Prize, ara presenta "Ocàs i fascinació", que ens parla d'una noia que queda a la intempèrie després que la facin fora del seu pis. Com les anteriors, la trobareu publicada per Club Editor.

L'editorial Proa publica "Confeti", el llibre amb el qual Jordi Puntí va guanyar el Premi Sant Jordi i que suposa el seu retorn a la novel·la, després de 14 anys. Xavier Cugat és el protagonista del llibre.

Alba Dedeu trenca el silenci després de 10 anys i ens ofereix "La conformista", un elegant retrat sobre matrimonis imperfectes. I Ramon Mas presenta "Els murs invisibles", una personalíssima història d'amistat a ultrança. Tot, a l'Altra Editorial.

Un altre retorn: el de la supervendes Milena Busquets, que publica "Assaig general", col·lecció de trenta relats i articles inèdits, que inclou una continuació de l'èxit internacional "També això passarà". En català, publicat per Amsterdam, i en castellà, per Anagrama.

Carme Riera presenta "Una ombra blanca", d'Edicions 62. El retrat d'una diva que amaga un secret ben íntim. I al mateix segell trobem el debut literari de la periodista de Catalunya Ràdio Caterina Karmany, amb "El temps de les magranes", la història de tres generacions de dones situada a Mallorca.

Molts autors catalans treuen novetat els quatre primers mesos de l'any

Després de l'èxit de "La drecera", el gironí Miquel Martín Sierra publica "Guanyaràs una mar llisa", centrat en la vida als pobles pescadors de la Costa Brava. L'editorial Periscopi publica aquesta obra que parla de la gent de mar, dels corallers que al segle XIX s'aventuraven en aigües llunyanes i el patiment dels que es quedaven a terra.

Vicenç Villatoro parla de l'epopeia humana que suposa la construcció del Canal d'Urgell a "La febre d'aigua", que publica Proa, i a la mateixa editorial també arriba la novetat de Blanca Busquets, titulada "Els dies robats", on un grup de persones que no es coneixen han de conviure aïllades del món de manera imprevista.

Sebastià Alzamora, Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any per "Ràbia", ara s'endinsa en la història amb "El federal", una novel·la d'acció i alhora de caràcter intimista, protagonitzada pel revolucionari Pere Caimó i la primera sindicalista catalana, Isabel Vilà. 

I Pol Guasch parla sobre l'amistat enmig del col·lapse a "Ofert a les mans, el paradís crema", publicat per Anagrama.


Inèdits i retorns molt esperats

En castellà destaca per sobre de tot "En agosto nos vemos", novel·la inèdita del Premi Nobel Gabriel García Márquez, que és un cant a la vida i al desig femení i que publica Penguin Random House. Tot un esdeveniment editorial.

Eduardo Mendoza, amb Seix Barral, presenta "Tres enigmas para la Organización", situada a un temps molt recent, el 2022. Una novel·la de detectius plena d'humor que actualitza els clàssics del gènere.

Paul Auster, Gabriel García Márquez i Haruki Murakami: tres autors molt esperats 

De llibres traduïts hem de parlar de Haruki Murakami. La seva primera novel·la llarga després de sis anys es titula "La ciutat i les seves muralles incertes", que publiquen Empúries i Tusquets, i està basada en una novel·la curta del 1980 que parla d'un amor perdut en una atmosfera onírica.

Un altre retorn esperat és el de Paul Auster. Ho fa amb "Baumgartner", que ens parla d'un professor de filosofia i escriptor a punt de jubilar-se que va perdre la dona fa 10 anys. Una obra que medita sobre la vellesa, la pèrdua i la memòria. Auster, de 76 anys, actualment lluita contra un càncer. El seu llibre el publica Edicions 62.

L'editorial Salamandra porta un inèdit d'Andrea Camilleri, "La guerra privada de Samuele y otras historias de Vigàta", que dissecciona la Itàlia moderna. 

Climent, Rushdie i Sabater: retrats íntims 


Us parlo de mi

Aquests primers mesos de l'any també ens trobarem moltes obres biogràfiques i memòries. És el cas de "Cor trencat. Mort i vida de Carles Sabater". Publicada per Folch i Folch, Pep Blay reconstrueix l'evolució humana i artística del cantant de Sau, que va morir als 36 anys.   

Maria Ciment, l'autora de les aclamades "Gina" i "A casa teníem un himne", comparteix la seva llarga travessia fins a la maternitat en el seu primer llibre de no-ficció, titulat "Mai és una paraula molt lletja" que publica Ara Llibres.

"Un llegat, l'aventura d'una vida" és el títol de les memòries de Rosa Regàs, que, a partir d'unes converses amb la periodista Lídia Penelo, parla de tota una època i els episodis crucials del seu pas pel món editorial i cultural. Referent del món intel·lectual, el llibre de Regàs el publica Navona coincidint amb el seu 90è aniversari.

També coincidint amb el primer aniversari de la mort de Josep Maria Espinàs, l'editorial Ara Llibres publica "L'aire de les coses. L'Espinàs que va néixer el dia que va morir", una aproximació a l'entranyable escriptor que ha fet el també autor Pep Antoni Roig.

Si al volum "Personal i transferible" Raimon parlava del principi de la dècada dels 80, ara el cantautor recull els següents anys al dietari "Punxa de temps", que inclou episodis com els últims dies amb Salvador Espriu, els concerts amb Pete Seeger als Estats Units i la lluita per la llengua. El publica Empúries.

Salman Rushdie va ser víctima d'un atemptat l'estiu del 2022. Va perdre la visió de l'ull dret i va tenir més seqüel·les físiques i psicològiques. D'aquest fet traumàtic en parla a "Cuchillo", publicat per Random House, que explica que aquesta és una manera de fer-se càrrec dels fets i de respondre a la violència amb l'art. El seu llibre, segur, més íntim i personal.


 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut